Πόσα ούρα έχει μια πισίνα; Ομάδα Ακαδημαϊκών απαντά

Είναι το ερώτημα που μας «καίει» τη γλώσσα, αλλά που, τελικά, μένει αναπάντητο. Πόσα ούρα μπορεί να «κρύβονται» σε μια πισίνα; Και τι κινδύνους συνεπάγονται για τη δημόσια υγεία;

 

Τα αποτελέσματα των μελετών, που έκανε ομάδα Ακαδημαϊκών στον Καναδά, σε 31 πισίνες και μπανιέρες, από τις οποίες πήραν 250 δείγματα, μάλλον θα σας «φρικάρουν». Και μη βιαστείτε να πείτε ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα, γιατί φαίνεται ξεκάθαρα ότι η συνήθεια ούρησης στην πισίνα είναι, δυστυχώς, ιδιαίτερα προσφιλής και… δεν έχει σύνορα.

Δύο στους δέκα ενήλικες «έσπασαν τη σιωπή» τους και παραδέχτηκαν ότι έχουν ουρήσει σε πισίνα τουλάχιστον μία φορά (ποσοστό 19%).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι μια πισίνα, η οποία είχε το ένα τρίτο του μεγέθους μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων, είχε 75 λίτρα – 132 ποτήρια – ούρων, ενώ μια μικρότερη πισίνα είχε 30 λίτρα!

«Ακόμα κι αν κανείς δεν παραδεχτεί ότι ουρεί σε μια πισίνα, προφανώς, κάποιος πρέπει να το κάνει» δήλωσε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια Lindsay Blackstock, υποψήφια διδάκτωρ ανάλυσης και περιβαλλοντικής τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Παρόλο που υπάρχουν άνθρωποι που – όσο απίστευτο κι ακούγεται – ορκίζονται στα οφέλη των αποστειρωμένων ούρων στην υγεία, το ναι πιει κάποιος κάτι από μια πισίνα δεν είναι καλή ιδέα. Ίσα – ίσα που μπορεί να βάλει την υγεία του σε κίνδυνο, παθαίνοντας άσθμα ή σοβαρό ερεθισμό στα μάτια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα νερού για μια τεχνητή γλυκαντική ουσία, που λέγεται ακεσουλφάμη-Κ, που συνήθως βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και στα ανθρακούχα ποτά. Η εν λόγω ουσία βρίσκεται συνήθως στα ούρα, επειδή περνά κατευθείαν μέσα από το σώμα, χωρίς πρώτα να χωνευτεί.

«Τα ούρα περιέχουν πολλές αζωτούχες ενώσεις, όπως ουρία, αμμωνία, αμινοξέα και κρεατινίνη» είπαν οι ερευνητές. «Αυτές οι ενώσεις μπορεί να αντιδράσουν με απολυμαντικά (π.χ. χλώριο) σε πισίνες και να σχηματίσουν παραπροϊόντα απολύμανσης (DBPs). Η έκθεση σε πτητικές ουσίες DBPs, ειδικά η λεγόμενη τριχλωραμίνη, σε εσωτερικές πισίνες, μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμολογικά και αναπνευστικά προβλήματα».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology Letters.

http://healthmag.gr/

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: