Πόσα κόκαλα θα έσπαγες για $6 εκάτ.; Οικογένεια έκανε επάγγελμα τις ασφαλιστικές απάτες

Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει τη δημοφιλή αμερικανική κουλτούρα, αυτό είναι οι απατεώνες. Από τον Τσάρλς Πόνζι μέχρι την Άννα Σορόκιν, η αμερικανική ιστορία είναι γεμάτη απατεώνες.

Ωστόσο, δεν έχουν φτάσει όλοι… στο επίπεδο του Γουίλιαμ Μάιζ, τον εγκέφαλο ενός εγκληματικού σχεδίου, με το οποίο κατάφερε να αποσπάσει εκατομμύρια δολάρια εξαπατώντας ασφαλιστικές εταιρείες.


Η αφίσα καταζητούμενου του Γουίλιαμ Μάιζ που εξέδωσαν οι αμερικάνικες αρχές

Μεταξύ του 2006 και του 2017, ο Μάιζ ενορχήστρωσε πάνω από 30 αυτοκινητιστικά ατυχήματα, στα οποία εμπλέκονταν η σύζυγος, τα παιδιά, ο ανιψιός του και μια ομάδα συνεργών που εναλλάσσονταν στον ρόλο των θυμάτων και των θυτών, για να έρθουν αργότερα σε συμβιβασμό με τις ασφαλιστικές εταιρείες τους. Πέρα από το να προσποιείται τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν σε αυτά τα ατυχήματα με την εφαρμογή κόκκινης μπογιάς στο αμάξωμα, ο Μάιζ προκαλούσε πληγές τους συνεργούς του με ένα ξυράφι ή έναν κόφτη κουτιών, απλώνοντας αληθινό αίμα στα οχήματα για να κάνει την απάτη πιο αληθοφανή. Τους έβαζε ακόμη και να αδειάζουν μπουκάλια με τα ούρα τους πάνω από τα ρούχα τους για να φαίνεται σαν να είχαν χάσει τις αισθήσεις τους. Σε αντάλλαγμα, μοιράστηκαν μεταξύ τους 6 εκατομμύρια δολάρια.


Φωτογραφία από τα ευρήματα του FBI στο σπίτι του Μάιζ

Λειτουργώντας με πολλά ψευδώνυμα, όπως οι Γουίλιαμ Ταλέντο, Τσάντ Χάρις και Φίλιπ Γκονζάλες, ο Μάιζ πίστευε ότι η δράση εντός των ορίων του νόμου ήταν για τους φτωχούς του πνεύματος. Γεννημένος στο Ελ Πάσο του Τέξας, το 1961, ο Μάιζ μεγάλωσε στα προάστια του Σαν Φρανσίσκο με τη μητέρα του Ίβ μέχρι που σε μια κρίση εφηβικής εξέγερσης έφυγε από το σπίτι για να εργαστεί ως σερβιτόρος. Σε ένα ταξίδι στο Αϊντάχο, γνώρισε την Τερέζα Μάστιν, μια 15χρονη που έγινε γρήγορα η πρώτη του σύζυγος αφού έμεινε έγκυος.

Μετά τη γέννηση του γιου του Γούιλιαμ, ο Μάιζ αποφάσισε να μετακομίσει στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Καλιφόρνια, το Σακραμέντο, όπου το 1984 γεννήθηκε η κόρη του Άντζελα. Όταν ο πατέρας του πέθανε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, του άφησε κληρονομιά 700.000 δολάρια και ένα σπίτι στην Αριζόνα. Με ένα σπίτι, γεμάτο τραπεζικό λογαριασμό, μια σύζυγο και δύο παιδιά, ο Μάιζ θα μπορούσε να είχε επιλέξει να ζήσει το αμερικανικό όνειρο, αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να συμμορφωθεί με κανένα στερεότυπο. Τα χρήματα τον έκαναν πιο αυταρχικό σε χαρακτήρα και τον ώθησαν να αποζητεί συνεχώς περισσότερα, εμπνεόμενος από ένα από τα μεγαλύτερα είδωλά του εκείνη την εποχή, τον Ντόναλντ Τραμπ.


O Μάιζ την δεκαετία του 80′

Ένας απατεώνας γεννιέται

Η αλλαγή συμπεριφοράς του Μάιζ, τον οδήγησε τελικά σε διαζύγιο το 1993, μετά το οποίο μετακόμισε στο Ακαπούλκο του Μεξικό με τα δύο παιδιά του και δημιούργησε την πρώτη του παράνομη επιχείρηση: τη διακίνηση μαριχουάνας στις ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή γνώρισε τη Σάντρα «Σάντι» Ταλέντο, τη μελλοντική σύντροφο της ζωής του και βασικό παράγοντα στην οικογενειακή του επιχείρηση. Μετά από λίγους μήνες φυλάκισης στην Γκουανταλαχάρα για κατοχή ναρκωτικών, ο Μάιζ επέστρεψε στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στο Σποκάν της Ουάσιγκτον.

Το 2006, ο Μάιζ ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας απατεώνας. Πώς ακριβώς λειτούργησε το σχέδιο του Μάιζ; Τα υποτιθέμενα θύματα, αφού νοσηλεύονταν, έλεγαν ότι είχαν ασφαλιστικά συμβόλαια, αλλά δεν είχαν τα χαρτιά στα χέρια τους. Αργότερα, αφού είχαν πάρει εξιτήριο, επέστρεφαν για να ζητήσουν το λογαριασμό για τη νοσηλεία που έλαβαν και ζητούσαν να πληρώσουν σε μετρητά, για να λάβουν έκπτωση. Στη συνέχεια, ο Μάιζ, χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο όνομα, ενεργούσε ως εκπρόσωπος των θυμάτων και επικοινωνούσε με τις ασφαλιστικές εκείνων που υποτίθεται ότι ήταν υπεύθυνοι για το ατύχημα (που στην πραγματικότητα ήταν όλοι μέλη της συμμορίας). Ο Μάιζ πρότεινε ένα συμβιβασμό που ήταν προφανώς ευνοϊκός για την ασφαλιστική εταιρεία, o οποίoς τους γλίτωνε από το να αντιμετωπίσουν αργότερα ασφαλιστικές διεκδικήσεις. Όλα αυτά συνοδεύονταν από πλαστά τιμολόγια για την αύξηση του κόστους νοσηλείας και άλλων αξιώσεων, όπως απώλεια εισοδήματος ή ζημιές σε περιουσία. Το αποτέλεσμα: μια σταθερή ροή εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: