Πώς χείριζεσαι τα προσωπικά διλήμματα; Να διαλέξεις ανάμεσα στους γονείς ή τη σχέση σου;

Σπουδάζω και είμαι σε σχέση εδώ και ενάμιση χρόνο με ένα καταπληκτικό αγόρι. Το θέμα είναι ότι οι γονείς μου δεν τον εγκρίνουν γιατί θεωρούν ότι είναι κατώτερος μου.

Θα ήθελα τις συμβουλές σας. Ξέρω ότι είμαι ενήλικη και πρέπει να αποφασίζω μόνη μου αλλά τι γίνεται όταν σε βάζουν να διαλέξεις ανάμεσα στο αγόρι σου και εκείνους;

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Ειρήνη Χατζησωτηράκη

Καλησπέρα σας,

Αρχικά θέλω να σας συγχαρώ που παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, εσείς προσπαθείτε να βρείτε λύση και υποστηρίζετε την επιλογή σας. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ανάγκη να είναι όλοι ευχαριστημένοι από την επιλογή σας όμως η δική τους ευτυχία δεν βρίσκεται στα δικά σας χέρια.

Φαίνεται ότι έχουν μια συγκεκριμένη άποψη για το πως πρέπει να είναι ο σύντροφος σας γιαυτό δυσκολεύονται να δεχτούν την επιλογή σας. Θα πρέπει όμως, να συνειδητοποιήσουν ότι η ενηλικίωση μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την δημιουργία σχέσεων φιλικών ή ερωτικών και την εμπιστοσύνη και ασφάλεια στο ταξίδι αυτό.

Η σχέση σας με τους γονείς σας είναι πια ισότιμη και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και από τις δυο πλευρές. Το να δημιουργείτε στον εαυτό σας ενοχές δεν νομίζω ότι βοηθάει ιδιαίτερα την κατάσταση. Οι ενοχές και οι εντάσεις δεν βοηθούν την προσπάθεια σας να προχωρήσετε και να αναπτυχθείτε προσωπικά.

Τους αγαπάτε, ακόμα και αν διαφωνείτε

Το να κάνετε κάτι με το οποίο οι γονείς σας διαφωνούν, δεν σημαίνει ότι δεν τους αγαπάτε. Το να επιμένετε να ορίζετε εσείς την ζωή σας θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν ότι μεγαλώνετε και γίνεστε ένας άνθρωπος με την δική του προσωπικότητα που μπορεί να επιλέγει και να αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του.

Ίσως θα βοηθούσε να μιλήσετε με την οικογένεια σας και να τους εξηγήσετε πόσο σας πιέζει όλη αυτή κατάσταση και αντί για εντάσεις και σχόλια για τις επιλογές σας θα θέλατε να είχατε την εμπιστοσύνη και την κατανόηση στα συναισθήματα σας για τον άνθρωπο που έχετε επιλέξει.

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος – Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος γάμου – οικογένειας

Θέλετε να σώσετε τη σχέση σας; 2+1 βήματα για να μην «χάνεστε» στα social

Έχω σχέση και συνεχίσαμε με τα προκαταρκτικά: Να το πω ή να το κρατήσω κρυφό;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: