Πώς βλέπουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ την Ελλάδα

Αναδυόμενες ασύμμετρες απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Συρία και οι τζιχαντιστές που φεύγουν από αυτό το μέτωπο και βέβαια η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας είναι ανάμεσα στις ανησυχίες που έχει η αμερικανική στρατιωτική μηχανή στην περιοχή μας.

Την ίδια στιγμή ο επαγγελματισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει δημιουργήσει πολύ καλές εντυπώσεις στο Αμερικανικό Πεντάγωνο όπου πραγματικά θαυμάζουν τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα εν μέσω κρίσης διατήρησε τις δημοκρατικές της αρχές και αξίες με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι πλέον ζωτικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς όπως αναφέρει στο news.gr ο στρατιωτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην χώρα μας Captain Tim Ketter, τα υψηλότερα κλιμάκια φαίνεται να έχουν τις ίδιες ανησυχίες.

Παρά το πιεσμένο πρόγραμμά του ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ βρήκε λίγο χρόνο και μας απάντησε σε ερωτήματα που του θέσαμε.

Αρχικά τον ρωτήσαμε το εξής: Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι μακρόχρονη. Πρόσφατα είδαμε αυτή την συνεργασία να ενδυναμώνεται. Ποιο είναι το επόμενο στάδιο;

Μας απάντησε πως: «Συμφωνήσαμε στον Στρατηγικό διάλογο τον περασμένο Δεκέμβριο να εκσυγχρονίσουμε την Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, να καθιερώσουμε μια εναλλασσόμενη παρουσία σε αντίστοιχες περιοχές στην Ελλάδα, να αυξήσουμε τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, να αυξήσουμε την κοινή επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και να προωθήσουμε τα κοινά ενδιαφέροντα ασφαλείας.

Η Ελλάδα διαθέτει φανταστικά πεδία εκπαιδεύσεων με περισσότερες δυνατότητες και επιπρόσθετες ικανότητες ανάπτυξης της θαλάσσιας επιτήρησης.

Επιπλέον αυξάνουμε τις συνδυασμένες εκπαιδεύσεις και ευκαιρίες ασκήσεων όπως η «Stolen Cerberus» (σ.σ άσκηση ειδικών δυνάμεων) και η «Ηνίοχος» (σ.σ αεροπορική άσκηση κατά κύριο λόγο) καθώς και τις εκπαιδευτικές αποστολές ιπτάμενων τάνκερ στη Σούδα, προκειμένου να βελτιώσουμε την ετοιμότητα και την διαλειτουργικότητα.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας στην Ουάσιγκτον είναι ενδεικτικό της ενδυνάμωσης της Αμερικανοελληνικής αμυντικής σχέσης».

Στην συνέχεια και επειδή δεν θέλαμε να προκαταβάλουμε μια απάντηση που θα εμπεριείχε την Τουρκία καθώς τα πράγματα μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι ρόδινα τον ρωτήσαμε: Από στρατιωτικής πλευράς, η στρατιωτική παρουσία ποιας χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο σας ανησυχεί;

Η απάντησή του ήταν η εξής: «Η Ελλάδα κατέχει μια σημαντική γεωστρατηγική θέση στη νότια πλευρά της Ευρώπης στο σημείο που διασταυρώνονται τρία ξεχωριστά στρατηγικά προβλήματα.

Πρώτα έχουμε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία με την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και την φυγή ξένων μαχητών από το καταρρέον Ισλαμικό «χαλιφάτο», μετά την απειλή του Ιράν και αναδυόμενες ασύμμετρες απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο νότο υπάρχει η αστάθεια, πρόσφυγες και άλλα προβλήματα που προέρχονται από την ακόμα διασπασμένη Λιβύη και στον βορρά την κακοήθη επιρροή της Ρωσίας, ειδικά από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Κριμαία το 2014».

Βλέποντας πως από στρατιωτικής απόψεως προς το παρόν δεν τίθεται θέμα με την Τουρκία και πως η κύρια ανησυχία είναι η Ρωσία τον ρωτήσαμε: Είναι προβληματικές οι Ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στη Μεσόγειο;

Η απάντηση του ήρθε με αναφορά στο δόγμα στρατηγικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ: «Η Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας μας παραθέτει με μεγάλη λεπτομέρεια το πώς οι ΗΠΑ αντιδρούν σε αυτή την νέα εποχή ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων.

Όπως αναφέρεται στην Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας των ΗΠΑ, «η Ρωσία στοχεύει στην μείωση της αμερικανικής επιρροής ανά τον κόσμο και να μας διχάσει από τους συμμάχους και εταίρους μας.

Η Ρωσία βλέπει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως απειλές». Αυτή είναι μια συζήτηση που είχαμε με τα υψηλότερα κλιμάκια στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί προς μια ασφαλή και σταθερή περιοχή».

Η συνεχή τριβή του και επικοινωνία με τους έλληνες στρατιωτικούς θέλαμε να δούμε τί εντυπώσεις του έχει αφήσει και για αυτό του θέσαμε την ερώτηση: Όσο χρονικό διάστημα είστε στην Ελλάδα τί είναι αυτό που σας έχει εντυπωσιάσει από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;

Ο επαγγελματισμός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αυτό που ξεχώρισε στην απάντησή του: «Είτε κατά την διάρκεια κοινών ασκήσεων, επισκέψεων σε πλοία είτε όταν συνόδευα τους έλληνες ομολόγους μου σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ όπου συνεργαζόμαστε, πάντα εντυπωσιάζομαι από τον επαγγελματισμό των ελλήνων στρατιωτικών.

Οι στρατιώτες μας είναι ευγνώμονες από την εμπειρία τους εδώ και μου λένε ξανά και ξανά πόσο θερμά τους υποδέχονται οι έλληνες ομολογοί τους και το πόσο τους αρέσει να δουλεύουν μαζί τους.

Είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα του πώς οι στρατιωτικές σχέσεις συμβάλλουν στους δεσμούς άνθρωπο προς άνθρωπο μεταξύ των κρατών μας και σταθεροποιούν επιπλέον την περιοχή.

Επιδεικνύουν επίσης ξεκάθαρα πως κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές μόνο του.

Καθώς το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφαλείας συνεχίζει να αλλάζει και οι αμυντικοί προϋπολογισμοί να συρικνώνονται, οι ΗΠΑ βασίζονται ολοένα και περισσότερο στις σχέσεις με τους συμμάχους τους για την περιφερειακή διαλειτουργικότητα, συνεργασία και ηγεσία.

Η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και μοιράζεται την δέσμευσή μας σε ένα όραμα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Τέλος καθώς κάθε στρατιωτικός ακόλουθος μένει σε μια χώρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τον ρώτησαμε το εξής: Σε προσωπικό επίπεδο τί θα πάρετε μαζί σας όταν τελειώσει η θητεία σας στην Ελλάδα;

Η ανθεκτικότητα των Ελλήνων ήταν αυτό που ξεχωρίσαμε στην απάντησή του που ήταν ως εξής: «Πραγματικά μου άρεσε ο χρόνος μου στην Ελλάδα. Η χώρα είναι όμορφη και η φιλοξενία είναι μοναδική αλλά θα ξεχωρίσω την μοναδική ελληνική έννοια του «φιλότιμου» για τον τρόπο για τον οποίο ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες για να διατηρήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς τους κατά την διάρκεια της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, εδραιώνοντας την Ελλάδα ως γενέτειρα της Δημοκρατίας και βάση της Δύσης και του Δυτικού Πολιτισμού.

Νομίζω πως έχουμε να μάθουμε πολλά από την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού»

ellada

Tags: , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: