Πώς το σωστό πλύσιμο των χεριών καταστρέφει τον κορωνοϊό [βίντεο]

Όλοι γνωρίζουμε πως ο καλύτερος τρόπος για να εμποδιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι το πλύσιμο των χεριών.

Γνωρίζουμε όμως το γιατί;

Ένας ιός μοιάζει κάπως έτσι:

Είναι ουσιαστικά κομμάτια γενετικής πληροφορίας, τα οποία περιβάλλονται από μια επικάλυψη λίπους και πρωτεΐνης.

Οι ιοί εύκολα κολλάνε σε σημεία όπως τα χέρια μας, ωστόσο, εάν τα ξεπλύνουμε μόνο με νερό δεν διαλύονται.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τι συμβαίνει όταν ρίχνουμε λίγο λάδι στο νερό. Τα έλαια επιπλέουν γιατί τα λίπη δεν αναμειγνύονται με το νερό. Αν, όμως, ρίξουμε μέσα και σαπούνι, το νερό και τα έλαια θα διασκορπιστούν.

Αυτό συμβαίνει γιατί το σαπούνι είναι ουσιαστικά αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «αμφίφιλα» (amphiphiles). Αυτά είναι μόρια που έχουν διπλή φύση, δηλαδή το ένα άκρο του μορίου τους προσελκύεται από το νερό και απωθείται από τα λίπη και τις πρωτεΐνες, ενώ το άλλο άκρο προσελκύεται από τα λίπη και απωθείται από το νερό.

Έτσι, όταν το σαπούνι, κάθε είδους σαπούνι, έρχεται σε επαφή με νερό και λάδι απομακρύνει το λάδι, καθώς προσελκύεται από το λίπος (από το ένα άκρο των αμφίφιλων), αλλά στη συνέχεια το διασπά, καθώς ελκύεται μέσω του άλλου άκρου από το νερό.

Καθώς, λοιπόν, οι ιοί, όπως είναι και ο Covid-19, περιβάλλονται από μια επικάλυψη λίπους και πρωτεΐνης, αποτελούν τον ακριβή τύπο σύνθεσης που το σαπούνι μπορεί να διαλύσει.

Στη συνέχεια, με το καλό ξέπλυμα των χεριών, όλα τα υπολείμματα του ιού, αλλά και των λοιπών βακτηριδίων, απομακρύνεται μαζί με το νερό στον νιπτήρα.

Ωστόσο, χρειάζεται χρειάζεται κάποιος χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζονται 20 δευτερόλεπτα.

Στο βίντεο που δημοσίευσε το vox, χρησιμοποιείται μια λιπαρή λοσιόν, η οποία παρομοιάζει τον τρόπο που ο κορονοϊός προσκολλάται αρχικά στα χέρια. Χρησιμοποιώντας υπεριώδες φως, βλέπουμε πόσο καθαρίζουν τα χέρια εάν:

-Τα πλύνουμε μόνο με νερό

-Τα πλύνουμε με σαπούνι για 5 και 10 δευτερόλεπτα

-Τα πλύνουμε με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα

Μόνο στην τελευταία περίπτωση έχει διαλυθεί ο ιός και δεν μπορούμε να μολυνθούμε εμείς και οι γύρω μας.

Κατά των ιών είναι αποτελεσματικά και τα απολυμαντικά χεριών, καθώς το αλκοόλ, το κύριο συστατικό του, μπορεί να τους καταστρέψει. Προκειμένου, όμως, να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με το σαπούνι, χρειάζεται το απολυμαντικό να έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το CDC συνιστά να έχουν τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ωστόσο, το CDC προτείνει τη χρήση σαπουνιού έναντι του απολυμαντικού, το οποίο είναι και πιο σκληρό με τα χέρια. Εάν τα χέρια είναι υγρά ή ιδρωμένα όταν χρησιμοποιούμε απολυμαντικό, αυτό μπορεί να το αραιώσει και να μειώσει την αποτελεσματικότητά του. Επίσης, δεν καθαρίζει τα χέρια σας βρωμιές στις οποίες οι ιοί μπορούν επίσης να προσκολληθούν.

Να επισημάνουμε πως ο τύπος του σαπουνιού δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Απλά χρειάζεται το πλύσιμο να είναι σχολαστικό και να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: