Πώς θα καταψύξουμε σωστά τα τρόφιμα?


Κρέας, λαχανικά, αρωματικά φυτά, ζύμες, αυγά, ξηροί καρποί & ψάρια. Όλα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη (με κάποιες μικρές εξαιρέσεις που σας γράφω παρακάτω), αρκεί να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία για το καθένα. Το κεφάλαιο της κατάψυξης, είναι πραγματικά τεράστιο, οπότε θα ακολουθήσει άρθρο σχετικά με την κατάψυξη των φρούτων, με την κατάψυξη των μαγειρεμένων φαγητών, αλλά και με την απόψυξη.

Πριν μάθουμε τι προεργασία χρειάζεται το καθένα, κάποιοι γενικοί κανόνες:

  • Δεν καταψύχουμε ποτέ ζεστά τρόφιμα.
  • Χρησιμοποιούμε συσκευασίες που αντέχουν το ψύχος της κατάψυξη
  • Πρέπει να τσεκάρουμε συχνά ότι η κατάψυξή μας βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία δηλαδή κάτω από -18oC
  • Όταν καταψύχουμε υγρά, γεμίζουμε το σκεύος μέχρι τα 3/4 για να αποφύγουμε το σπάσιμο με τη διαστολή του υγρού όταν ψυχθεί
  •  Σε αντίθεση με τα ψυγεία, οι καταψύκτες πρέπει να γεμίζονται πολύ, καθώς αυτό επιτρέπει στον καταψύκτη να λειτουργήσει καλύτερα.

Δεν καταψύχουμε ποτέ:

  • Ωμά λαχανικά & Φρέσκες σαλάτες
  • Φρέσκα λευκά τυριά, τυριά κρέμα (μασκαρπόνε, philadelphia, κατίκι κτλ), Φέτα (εκτός από τριμμένη), Κίτρινα τυριά (εκτός από τριμμένα)
  • Συκώτι
  • Γιαούρτι & Κρέμα γάλακτος
  • Σάλτσες που περιέχουν αυγό (μπεσαμέλ, Μαγιονέζα, Hollandaise κτλ)
  • Ψωμί με προζύμι
  • Πέστο
  • Βινεγκρέτ

Λαχανικά

Τα περισότερα λαχανικά χρειάζονται ζεμάτισμα για 2-3 λεπτά πριν καταψυχθούν για να διατηρήσουν τόσο το χρώμα τους, όσο και τα θρεπτικά τους συστατικά.How? Πλένουμε καλά τα λαχανικά. Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε νερό που έχει βράσει. Χρονομετρούμε από την ώρα που θα ξαναβράσει το νερό. Σουρώνουμε και κρυώνουμε αμέσως τα λαχανικά με κρύο νερό. Αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Διατηρούνται 4-6 μήνες.

Εξαιρέσεις: 

Μανιτάρια: Αφαιρούμε την φλούδα και το κοτσάνι, κόβουμε σε κομμάτια ή σε φέτες, τα σοτάρουμε ελαφρώς σε λάδι ή βούτυρο και καταψύχουμε αμέσως.

Πιπεριές & Ξερά κρεμμύδια: Αφαιρούμε τις φλούδες από τα κρεμμύδια και τα καταψύχουμε ολόκληρα, σε φέτες, ροδέλες ή ψιλοκομμένα. Πλένουμε καλά τις πιπεριές, αφαιρούμε το κοτσάνι & τα σπόρια και τις καταψύχουμε κομμένες σε φέτες, ροδέλες ή μεγάλα κομμάτια.

Παντζάρια: Βράζουμε τα παντζάρια κανονικά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα κρυώνουμε σε παγωμένο νερό, ξεφλουδίζουμε, κόβουμε κατά προτίμηση και καταψύχουμε.

Οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα, πρέπει να βράσουν καλά και να γίνουν πουρές πριν καταψυχθούν. Αποψύχουμε σε ζεστό μπεν μαρί.

Αρωματικά φυτά και βότανα: Πλένουμε, στεγνώνουμε καλά, ψιλοκόβουμε και καταψύχουμε

Τομάτα: Ζεματίζουμε τις τομάτες, αφού αφαιρέσουμε το κοτσάνι και χαράξουμε τη βάση. Κρυώνουμε αμέσως σε παγωμένο νερό και αφαιρούμε τη φλούδα. Πολτοποιούμε τη σάρκα και καταψύχουμε σε σακούλες.

Κρέας & Αλλαντικά

Η κατάψυξη θεωρείται ο καλύτερος τρόπος διατήρησης του κρέατος. Έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αλλοιώνει ούτε το χρώμα ούτε τη γεύση του κρέατος, παρέχοντας ταυτόχρονα μεγάλη ασφάλεια από άποψη υγιεινής, καθώς αναστέλλεται η δραστηριότητα των μικροοργανισμών.

Αν θέλουμε να καταψύξουμε ένα κομμάτι κρέας, πρέπει πρώτα να το πλύνουμε και να το στεγνώσουμε καλά. Έτσι, μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη για έξι μήνες, αν πρόκειται για μοσχαρίσιο, και για ένα χρόνο αν είναι βοδινό. Όσον αφορά τα αιγοπρόβατα, τα μικρά κομμάτια διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη για τρεις μήνες, ενώ τα μεγάλα μπορούμε να τα κρατήσουμε και έξι. Τοχοιρινό κρέας και τα πουλερικά, μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη τέσσερις έως έξι μήνες.

Τα αλλαντικά, καταψύχονται σε φέτες βάζοντας ένα κομμάτι λαδόκολλα ανάμεσα σε κάθε φέτα ή σε κομμάτια και διατηρούνται για έναν χρόνο.

Ψάρι

Το ψάρι διατηρείται στο ψυγείο 1-2 μέρες. Μετά θα πρέπει να μπει στην κατάψυξη όπου μπορεί να παραμείνει από 3 μήνες (τα λιπαρά ψάρια) έως 5 μήνες (τα άπαχα ψάρια).

Για τη σωστή κατάψυξή τους, ακολουθούμε της εξής διαδικασία: Αφαιρούμε τα εντόσθια και τα λέπια από το ψάρι μας. Τα πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό, μέσα και έξω, στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα κουζίνας και βάζουμε στην κατάψυξη τυλιγμένο καλά με μεμβράνη ώστε να κλείσει αεροστεγώς.

Ζύμες, Αυγά, Γαλακτοκομικά & άλλα

Οι ζύμες διατηρούνται στην κατάψυξη για έναν χρόνο. Οι ζύμες που χρειάζονται φούσκωμα, καταψύχονται αμέσως μετά το ζύμωμά τους. Όταν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε, της αποψύχουμε στην συντήρηση και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Οι απλές ζύμες καταψύχονται μετά το ζύμωμα και αποψύχονται στη συντήρηση.

Αυγά: Για να καταψύξουμε αυγά, χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο. Καταψύχουμε τα ασπράδια ως έχουν, ενώ τον κρόκο τον χτυπάμε με λίγη ζάχαρη. Διατηρούμε στην κατάψυξη για 3 μήνες.

Το γάλα καλό θα ήταν να μην καταψύχεται γιατί αλλοιώνεται η γεύση του και χάνει τα θρεπτικά συστατικά τους. Αν όμως είναι απαραίτητο, πρέπει να μείνει στην κατάψυξη το πολύ 3 μήνες.

Τα κίτρινα τυριά και τη φέτα τα καταψύχουμε μόνο τριμμένα, ενώ τα λευκά σκληρά τυριά, καταψύχονται σε κομμάτια τυλιγμένα σφιχτα με μεμβράνη για 6-8 μήνες.

Το βούτυρο διατηρείται στην κατάψυξη 1 χρόνο.


Πηγή - idiva.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: