Πώς οι drag queens έχουν επηρεάσει τις σύγχρονες γυναίκες

Δεν είχα συνειδητοποιήσει, λοιπόν, ότι σε αυτό το βίντεο, έβλεπα την πρώτη μου drag queen. Στην Ελλάδα, ο Τάκης Ζαχαράτος χαρακτηρίζεται μέχρι και σήμερα, ως ηθοποιός. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο. Μπορώ πλέον με σιγουριά να πω, ότι ο Τάκης είναι μια τρομερά ταλαντούχα drag queen. Είδα και γνώρισα πολλές περισσότερες μετά. Σειρά είχε o RuPaul Charles, ο οποίος στα ’90s θριάμβευσε σαν drag queen, όντας πλέον, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες του κόσμου.

Διάβασε ακόμη:

Είχε πρωταγωνιστήσει σε καμπάνια της MAC Cosmetics για τη σειρά Viva Glam και τα δίμετρα πόδια του ήταν το βασικό theme της φωτογράφησης. Είχα ενθουσιαστεί.

Το RuPaul’s Drag Race

Λίγα χρόνια μετά, ο ίδιος άλλαξε για πάντα την ποπ κουλτούρα με την τηλεοπτική εκπομπή που ξεκίνησε το 2008. Το show του, RuPaul’s Drag Race που έκανε πρεμιέρα πριν 11 χρόνια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που σήμερα αντιμετωπίζουμε την -τότε- υποκουλτούρα των drag queens. Μέσα από το show του μπόρεσε περισσότερος κόσμος (ανάμεσά τους κι εγώ) να δει πως μια drag queen έχει πολλά ταλέντα.

Ότι δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο που δουλεύει τα βράδια στις λεωφόρους προσφέροντας σeξ με αντάλλαγμα λεφτά, αλλά για μια προσωπικότητα με πολλά χαρίσματα. Με «uniqueness» (μοναδικότητα), «charisma» (χάρισμα), «nerve» (νεύρο) και «talent» (ταλέντο) όπως λέει και ο RuPaul στο show του.

Διάβασε ακόμη:

«Ιf you can’t love yourself how the hell you’re gonna love somebody else»

Μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή η οποία κάπου στην 8η-9η σεζόν, λόγω των social media και της νέας γενιάς που πρεσβεύει τη διαφορετικότητα σε όλες τις μορφές της, το show απέκτησε μεγαλύτερη προβολή. Τα πάντα άλλαξαν για την κοινότητα, που δεν αφορά μόνο την LGBTQI κοινότητα, αλλά και αυτή των drag queens. Για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκουν το θάρρος ή τη διαφυγή του να ντύνονται σαν γυναίκες (ή και σαν άνδρες) με σκοπό να υποδυθούν μια άλλη προσωπικότητα. Μία, μέσα από την οποία έχουν τη δυνατότητα να είναι όλα όσα δεν μπορούν να είναι, όταν φορούν καθημερινά ρούχα: να είναι αστείες, δημιουργικές,  καλοντυμένες, θηλυπρεπείς και η λίστα συνεχίζεται.

Ο RuPaul δηλώνει πως αν δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου, δε γίνεται ν” αγαπήσεις κάποιον άλλον. Αυτό συνειδητοποιώ για τις drag queens, το νόημα δεν είναι μόνο να φορέσουν ένα ζευγάρι όμορφες γόβες ή ένα φανταχτερό φόρεμα, έτσι για το εφέ, το νόημα είναι να αγαπήσουν τον εαυτό τους μέσα από το drag.

Ο κοινωνικός αντίκτυπος

Βρίσκω, λοιπόν, το έργο των drag queens σημαντικό για την κοινωνία μας και για την εξέλιξή της. Και σε αυτό βοήθησε πολύ το RuPaul’s Drag Race. Μέσα από το show, όπως και εγώ, έτσι και πολλοί άλλοι άνθρωποι μπόρεσαν να εκτιμήσουν τη δουλειά και το ταλέντο των ανθρώπων αυτών. Να δουν ότι και η Lady Gaga, η Madonna κ.ά., έκαναν και αυτές drag κάθε φορά που μεταμορφώνονταν σε μια διαφορετική προσωπικότητα.

Είδαν πως μια drag queen θυσιάζει πολλά για να είναι αυτό που είναι. Για να εκφράσει τον εαυτό της μέσα από την τέχνη του drag. Γιατί είναι τέχνη το να είσαι drag queen. Πρέπει να είσαι ηθοποιός, performer, κωμικός, καλή μακιγιέζ, καλή μοδίστρα, καλή σε όλα.

Η τέχνη του drag μέσα από τα κοστούμια τους

Drag queens, όπως η Sasha Velour ή η Sharon Needles είναι κινούμενα έργα τέχνης. Κάθε τους κοστούμι έχει background και αναφορές σε κάποια κουλτούρα ή υποκουλτούρα. Τα Nosferatu looks για π.χ της Sasha Velour αποδεικνύουν αυτό ακριβώς.

Υπάρχει φυσικά και η άλλη πλευρά, με drag queens όπως την Violet Chachki και την Naomi Smalls οι οποίες είναι οι απόλυτες fashion queens. Κάθε ρούχο που φοράνε είναι μια ωδή σε κάποια μόδα παλαιότερης δεκαετίας, στη δημιουργία ενός σχεδιαστή μόδας κ.ο.κ. Το καλό είναι ότι η κουλτούρα αυτή, μετά το show έχει αρχίσει και αναγνωρίζεται και από τον χώρο της μόδας και της ομορφιάς. Η Chachki έχει πρωταγωνιστήσει σε καμπάνια της Prada, έχει περπατήσει σε runways της Moschino, ενώ έχει ποζάρει και για τη συλλογή της makeup artist Pat McGrath.

Η Milk (διαγωνιζόμενη του show στην 6η σεζόν) έχει πάρει κι αυτή μέρος σε καμπάνια του Marc Jacobs.

Δες ακόμη:

Δημιουργώντας, λοιπόν, ένα καλό και διασκεδαστικό προϊόν μέσα από το οποίο ο κόσμος μπορεί να μάθει την ιστορία του drag, o RuPaul κατάφερε να ανοίξει τον δρόμο για τους ανθρώπους αυτούς και τα δικά μας μάτια ώστε να δούμε πόσα πράγματα έχουν μάθει σε εμάς τις σύγχρονες γυναίκες, οι drag queens. Στη μόδα, το μακιγιάζ, στο πως φέρουμε τους εαυτούς μας και πολλά αλλά.

Το baking και το contouring δεν τα εφηύρε η Kim Kardashian

Πολλές γυναίκες έμαθαν την τεχνική του contouring μέσα από την Kim Kardashian. Αυτό δεν ισχύει, μιας και η τεχνική αυτή πάει πολλά χρόνια πίσω, όταν οι πρώτες drag queens προσπαθώντας να δημιουργήσουν πιο θηλυπρεπή χαρακτηριστικά, άρχισαν να χρησιμοποιούν πιο σκουρόχρωμες αποχρώσεις foundation για να σκιαγραφήσουν τα σημεία του προσώπου τους που ήθελαν να φαίνονται πιο λεπτεπίλεπτα. Έτσι γεννήθηκε το contouring. 

Το ίδιο ισχύει και για το baking το οποίο ξεκίνησε μέσω του drag, με σκοπό το μακιγιάζ τους να σταθεροποιείται με τη χρήση πούδρας και να παραμένει στη «θέση» του για ώρες.

Οι επιρροές στη μόδα

Από τις τάσεις όπως τους έντονους κορσέδες που φοράει η Chachki, τα latex, βινύλ και διάφανα ρούχα, το over-accessoring μέχρι και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα φύλα μέσα από τη μόδα (βλ. Gucci που δημιουργεί ρούχα για ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου), όλα ξεκινούν από το drag.

Ζωντανό παράδειγμα της επιρροής που έχουν ασκήσει οι drag queens, είναι το φετινό θέμα του Met Gala. Το λεγόμενο «campy style» το οποίο ουσιαστικά είναι ένα τεράστιο κομμάτι που εκφράζει όλη τη φιλοσοφία του drag, ήταν ένα θέμα που πολλές γυναίκες απέτυχαν να υιοθετήσουν στο φετινό κόκκινο χαλί. Παρ” όλα αυτά, το μήνυμα περάστηκε. Λόγω της προβολής που έχει το Met Gala πολύς κόσμος κατάφερε να μάθει τελικά τι εστί «camp» στη μόδα και πόσο τελικά σημαντικό είναι να υπάρχει το στοιχείο αυτό στις εμφανίσεις μας.

Πως το να υπάρχει ένα στοιχείο ειρωνείας, που διακωμωδεί είτε τον ίδιο μας τον εαυτό, είτε κάποια άλλη κοινωνικοπολιτική κατάσταση είναι κι αυτό ένας τρόπος αυτοέκφρασης, μέσα από τις εμφανίσεις μας.

Με το πολιτικό κλίμα του σήμερα και τους ηγέτες που διοικούν μερικές από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη, το camp έχει περισσότερη δύναμη από ποτέ. Μιας, λοιπόν, και μέσα από τις εμφανίσεις μας εκφράζουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, γιατί να μην εκφράσουμε με ειρωνικό, τραγελαφικό και κωμικό, campy τρόπο ένα κοινωνικό φαινόμενο της εποχής;

Τι σημαίνει για εμάς τις γυναίκες το drag

Τo drag είναι μια συνεχής ωδή στη θηλυκότητα και το γυναικείο φύλο. Μέσα από την υπερβολή που έχει το drag είναι κάπως πιο safe το να εκφράσει κανείς τη σeξουαλικότητα, τον ρομαντισμό και γενικά όλα αυτά τα κλισέ που θεωρείται ότι χαρακτηρίζουν τις γυναίκες. Πολλές drag queens (βλ. Valentina, Alyssa Edwards), λοιπόν, όταν κάνουν εμφανίσεις που εκφράζουν τέτοια «γυναικεία» χαρακτηριστικά, μέσα από την υπερβολή τους είναι σαν να περιγελούν τις κλισέ αυτέςαντιλήψεις.

Μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι «butch» γιατί μπορεί να θεωρηθεί λεσβία. Μια γυναίκα αν είναι υπερβολικά γλυκιά, σημαίνει ότι της αρέσει το ροζ και είναι ευάλωτη. Όλα αυτά τα ζητήματα, το drag τα ξορκίζει. Γελάει μαζί τους και προσφέρει τελικά, μια πιο απελευθερωμένη εικόνα του πώς είναι μια γυναίκα. Αυτό και μόνο αρκεί για να λατρέψεις τις drag queens. Δεν είναι φανταστικό πως ένας άνδρας που ντύνεται σαν γυναίκα βοηθάει με τον τρόπο του, εσένα και εμένα ώστε να έχουμε μια διαφορετική θέση στην κοινωνία;

Κεντρική φωτογραφία: /www.instagram.com/sashavelour/

Moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: