Πώς να βάλεις τους γονείς στη… θέση τους αν επεμβαίνουν στη ζωή σου;

Είμαι αρραβωνιασμένη και δυστυχώς μένουμε με τον σύντροφό μου σε διπλανό σπίτι με τους γονείς μου. Δουλεύουμε και οι δύο και δεν ζητήσαμε ποτέ λεφτά για τις υποχρεώσεις του σπιτιού.

Το πρόβλημα είναι οι γονείς μου. Όποτε, πάω δίπλα μόνη μου για να τους δω, μου βάζουν λόγια για το σύντροφό μου και όποτε πάει να τους δει εκείνος του βάζουν λόγια για εμένα και με βρίζουν.

Ο σύντροφός μου στεναχωριέται και μου τα λέει και εγώ στεναχωριέμαι ακόμα περισσότερο. Δεν αντέχω άλλο έχω κουραστεί. Πώς να το χειριστώ;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το θέμα που σας απασχολεί αφορά την επίδραση των σημαντικών άλλων, όπως είναι οι γονείς σας, στη σχέση σας με το σύντροφο σας. Η φυσική τους παρουσία, καθώς το σπίτι τους είναι δίπλα σας ή το σπίτι σας είναι δίπλα τους είναι κάτι που φαίνεται να βοηθά στην επίδραση που ασκούν σε εσάς, όπως καταλαβαίνω από το μήνυμα σας.

Καθώς είστε ανεξάρτητοι οικονομικά ως ζευγάρι δεν αποτελεί σίγουρα αυτός ένας λόγος για τον οποίον να παίρνουν την ευκαιρία να κρίνουν τον σύντροφο σας με την πρώτη ευκαιρία που τους επισκέπτεστε. Οπότε, καταλαβαίνω πως έχετε ερωτηματικά για τη συμπεριφορά τους αλλά πολύ περισσότερο αναρωτιέστε για το τι θα είναι βοηθητικό να κάνετε.

Γιατί καταφέρνουν να μας επηρεάζουν;

Αντιλαμβάνομαι την κούραση σας και την αίσθηση ότι είστε ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που σημαίνουν πολλά για εσάς, από τη μία μεριά την οικογένεια και από την άλλη μεριά το σύντροφο σας.  Η δική μου οπτική είναι ότι πολλές φορές επιδρούν σε εμάς τα λόγια και η γνώμη των άλλων όταν δεν είμαστε σίγουροι για την άποψη ή για κάτι μέσα μας σε σχέση με κάτι.

Τα όρια είναι συχνά ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την κριτική και τα λόγια των άλλων. Με λίγα λόγια η προτροπή μου είναι να αναρωτηθείτε για το πόσο τους δίνετε και εσείς τον χώρο να κάνουν κριτική στον σύντροφο σας, αλλά και το πώς μπορείτε να ενισχύσετε τη σχέση σας με το σύντροφο σας ώστε να μην μπαίνει «τίποτα ανάμεσα σας».

Το να ζητήσετε βοήθεια για αυτό είναι κάτι που υποστηρίζω και ήδη κάνατε την αρχή. Ελπίζω να σας βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
geokaltsidou5887@gmail.com
697-3502573

Χωρισμός μετά από σοβαρή σχέση: Υπάρχει ελπίδα να γυρίσει;

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: