Πώς να ψάξεις για δουλειά χωρίς να σε ανακαλύψει το αφεντικό σου

Η αναζήτηση νέας θέσης εργασίας ενώ έχεις δουλειά κρύβει πολλούς κινδύνους και η ιστορία της Ja’Naea Modest αυτό ακριβώς αποδεικνύει.

Η 33χρονη από το Ιλινόις των ΗΠΑ είχε πάει σε μια έκθεση ευρέσεως εργασίας ψάχνοντας καλύτερες αποδοχές και ξαφνικά είδε τον εαυτό της στο γυαλί: ένας τοπικός τηλεοπτικός σταθμός τη βιντεοσκόπησε στο ρεπορτάζ του να συνομιλεί με πιθανούς εργοδότες!

Η Modest δεν έχασε τη θέση της στην εταιρία που δούλευε, το πάθημά της δείχνει ωστόσο πόσο άσχημη τροπή μπορούν να πάρουν τα πράγματα όταν ψάχνεις να αλλάξεις δουλειά.

Λίγη προσοχή δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν…

Χρησιμοποίησε το LinkedIn σεμνά και ταπεινά

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει όποιος αναζητεί νέα θέση εργασίας είναι να φτιάξει το προφίλ του στο επαγγελματικό κοινωνικό μέσο. «Μην το παρακάνετε προφανές ότι ψάχνετε δουλειά», συμβουλεύει ο συγγραφέας και ειδικός στα social media Wayne Breitbarth, αν αυξηθεί δραματικά η δραστηριότητά σας στο LinkedIn, αυτό θα ψυλλιάσει το τωρινό σας αφεντικό.

Τι μπορούμε να κάνουμε εδώ; Να ρυθμίσουμε το προφίλ μας ώστε να μη φαίνονται οι αλλαγές που κάνουμε στη σελίδα μας, απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις δηλαδή για τα profile changes ώστε να περνούν απαρατήρητα.

Αναζήτησε επαγγελματική βοήθεια

«Οι εταιρίες που ασχολούνται με αυτό ξέρουν πώς να διατηρούν την εχεμύθεια κατά την αναζήτηση και γνωρίζουν καλά πώς να επικοινωνούν μαζί σου, ακόμα και στη δουλειά σου, χωρίς να εγείρουν υπόνοιες», εξηγεί η σύμβουλος καριέρας Toni Patterson.

Προσοχή στις συνεντεύξεις

Επειδή κανένας υποψήφιος δεν θέλει να καταλήξει στην… τηλεόραση, η προσοχή είναι εδώ αποφασιστικής σημασίας. Αυτό τονίζει η ιδιοκτήτρια της D&S Professional Coaching, Debra Boggs, πως είναι το ντύσιμο που προδίδει εδώ αρκετούς. Αν ξαφνικά αρχίσεις να φοράς τα καλά σου στη δουλειά, επειδή έχεις μετά εκείνη τη συνέντευξη, αυτό θα σε μετατρέψει σταδιακά στο κουτσομπολιό του γραφείου.

Προσοχή πότε κανονίζεις την επαγγελματική συνάντηση

Η Boggs μας λέει πως καλό είναι να παίρνουμε όλη τη μέρα άδεια, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε χωρίς άγχος στις υποχρεώσεις της συνέντευξης. Αν κλείνουμε τα επαγγελματικά ραντεβού κοντά στο τέλος του ωραρίου μας, ο κανόνας λέει εδώ να μην το παρακάνουμε με όλα αυτά τα «έκτακτα» που μας συμβαίνουν στα ξαφνικά.

Μην κάνεις την επικοινωνία από την τωρινή σου δουλειά

Μπορεί αυτή η μονίμως κλειστή αίθουσα συσκέψεων να μοιάζει ιδανική για μια τηλεφωνική συνέντευξη ή ένα video conference, δεν αξίζει όμως το ρίσκο, ισχυρίζεται η Boggs. Το ίδιο ισχύει και για τον υπολογιστή του γραφείου, μην τον χρησιμοποιείς για αναζήτηση δουλειάς. Και μη δίνεις φυσικά ποτέ το επαγγελματικό σου email στους πιθανούς εργοδότες…

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: