Πως μπορείτε να καταθέσετε τις πινακίδες σας …ηλεκτρονικά

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς. Και κάθε χρόνο χιλιάδες είναι αυτοί που καταθέτουν τις πινακίδες τους για να περιορίσουν τα έξοδά τους. Γιατί δεν πληρώνουν ούτε τα τέλη αλλά ούτε και τις ασφάλειες. Κυκλοφορόντας με ένα μηνιαίο εισιτήριο δεν έχουν ακόμη τα έξοδα μετακίνησης (βενζίνη- πετρέλαιο ) αλλά και των σέρβις.

Η οικονομική στενότητα φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω των lockdown.Αναμένεται να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτητών ΙΧ που θα καταθέσουν φέτος τις πινακίδες για να γλυτώσουν όλα τα παραπάνω.

Φέτος υπάρχει μια πρωτοτυπία για τα ελληνικά χρονικά. Δεν θα πηγαίνει ο κόσμος στις εφορίες για να καταθέσει τις πινακίδες. Ούτε να στριμώχνεται και ούτε να περιμένει στις ουρές. Η κατάθεση των πινακίδων θα γίνει ηλεκτρονικά και από το σπίτι.

Ο  υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε ότι θα εφαρμόσουν την ιδέα του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή και του υπουργείου Οικονομικών. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη που θα μετατρέπει σε ψηφιακή τη διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας.

Σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα υποβάλουν την αίτηση ακινησίας του οχήματος τους επισυνάπτοντας ηλεκτρονικά  όλα τα στοιχεία (άδεια κυκλοφορίας, κυριότητα (πράξη εξόφλησης) εάν ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο (το είχε αγοράσει με δόσεις), αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο).

Ο ιδιοκτήτης του οχήματος κάτοχος του οχήματος δεν θα στέλνει τις πινακίδες στην Εφορία του αλλά θα τις κρατάει στο σπίτι του.

Βέβαια κάποιοι πονηροί θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τα τέλη κάνοντας χρήση του αυτοκινήτου τους.

Καλό είναι να μη το επιχειρήσουν γιατί το πρόστιμο θα είναι βαρύ.

Καταθέτοντας τις πινακίδες δεν θα μπορούν  οι ασφαλιστικές εταιρίες να ασφαλίσουν το όχημα. Άρα όποιος κυκλοφορεί θα είναι και ανασφάλιστος εκτός από παράνομος (με τα τέλη κυκλοφορίας). Το πρόστιμο θα είναι περισσότερα από 3.000 ευρώ.

Με την ηλεκτρονική ακινησία, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα απαλλάξει τις εφορίες από τις χιλιάδες επισκέψεις πολιτών εν μέσω μάλιστα της πανδημίας.

Από τι απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι

Πώς θα γίνεται ηλεκτρονικά η «κατάθεση» των πινακίδων:

Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2021.

Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2021 και δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελούς διαβίωσης γλιτώνοντας ποσά που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.

Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως κυβισμού, θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2021. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2022 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.

 

Πως μπορείτε να καταθέσετε τις πινακίδες σας …ηλεκτρονικά gr.

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: