Πώς αλλάζουν Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Μιλάνο αλλά και η Αθήνα

Μάιος 2020, Παρίσι. Μόλις λίγες ώρες πριν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού στη γαλλική πρωτεύουσα, ένας μικρός στρατός από δημοτικούς υπαλλήλους έπιασε δουλειά μέσα στη νύχτα δημιουργώντας δεκάδες χιλιόμετρα νέων ποδηλατοδρόμων. Τοποθέτησαν κώνους και σαμαράκια αποτρέποντας την κυκλοφορία οχημάτων σε μια πλειάδα σημείων καλά μελετημένων, τα οποία επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Όταν οι κάτοικοι της πόλης του φωτός είδαν τις νέες σημάνσεις το πρωί ξαφνιάστηκαν. Πολλοί εκείνη την ημέρα επέλεξαν να πάνε στη δουλειά τους με το ποδήλατο, δοκιμάζοντας τη νέα πορεία που είχε χαραχθεί.

Λιγότεροι στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Οι περισσότεροι υιοθέτησαν τη συνήθεια αυτή και τις επόμενες εβδομάδες, φθάνοντας μέχρι το σήμερα, καθώς θεωρούν ότι όσο διαρκεί η πανδημία καλό θα ήταν να μην μπαίνουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συν τοις άλλοις, έκαναν οικονομία χρόνου και καυσίμου αφήνοντας το αυτοκίνητο παρκαρισμένο, ενώ δεν υπολογίζουμε καν την βελτίωση της υγείας των αναβατών που ποδηλατούν για 10, 20 λεπτά ή και παραπάνω μέχρι να φθάσουν στη δουλειά τους και να επιστρέψουν σπίτι με τον ίδιο τρόπο μόλις σχολάσουν. Η πόλη είχε αλλάξει μορφή χάρις στον Covid19. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης που ενέταξαν το ποδήλατο στις μεταφορικές υποδομές τους.

Ποδηλατόδρομοι από τις Βρυξέλλες μέχρι τα Τίρανα

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η Liz Alderman, επικεφαλής του επιχειρηματικού ρεπορτάζ στην γηραιά ήπειρο για λογαριασμό των New York Times, η δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων σε ευρωπαϊκές πόλεις την περίοδο του κορονοϊού, έχει οδηγήσει σε τετραπλασιασμό των πωλήσεων ποδηλάτων σύμφωνα με στοιχεία καταστημάτων, από τις Βρυξέλλες μέχρι τα Τίρανα. Η κυβέρνηση της Βρετανίας δέσμευσε 250 εκατομμύρια στερλίνες για την ενίσχυση των ποδηλατικών υποδομών, το Μιλάνο εισήγαγε το πρόγραμμα «Ανοικτοί Δρόμοι» δημιουργώντας νέους ποδηλατόδρομους μήκους 35 χιλιομέτρων σε μια πόλη που αναστενάζει από το κυκλοφοριακό ενώ οι κάτοικοι του Βερολίνου προσέφεραν λουλούδια στους δημοτικούς υπαλλήλους που τους κατασκεύασαν ένα νέο δίκτυο αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτων και λεωφορείων.

Η περίπτωση της Αθήνας

Τα μεγέθη μπορεί να μην είναι βέβαια συγκρίσιμα αλλά ακόμη και στην Αθήνα ο πολυσυζητημένος «Μεγάλος Περίπατος» που δημιουργεί αυτό τον καιρό ο δήμος της πόλης, φιλοδοξεί να παραδώσει και ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα διέρχεται από τους κεντρικούς άξονες της πρωτεύουσας, όπως είναι η Πανεπιστημίου, η Ερμού και η Αθηνάς.

Το παράδειγμα της επιδημίας του 1918-1919

Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία έχει δείξει πως όντως οι μεγάλες πανδημίες αλλάζουν τις πόλεις. Για παράδειγμα η Νέα Υόρκη αναπτύχθηκε αμέσως μετά την επονομαζόμενη ισπανική γρίπη που οδήγησε το 1918 – 1919 στο θάνατο έναν ασύλληπτο αριθμό ατόμων που κατά τους ειδικούς κυμαίνεται από 60.000.000 έως 100.000.000 ανθρώπους, αρκετούς περισσότερους δηλαδή από όσους σκοτώθηκαν σε όλη τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που έληγε εκείνο τον καιρό.

Μετακομίσεις ηλικιωμένων

Μετά το πέρασμα της λαίλαπας του κορονοϊού, που αναμένεται το 2022 (υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει κυκλοφορήσει και δη ευρέως το κατάλληλο εμβόλιο ή φάρμακο) οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε αρκετές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο θα μειωθεί ο μέσος όρος του πληθυσμού τους. Και αυτό όχι βέβαια γιατί οι θάνατοι ηλικιωμένων είναι περισσότεροι από αυτή τη μορφή γρίπης αλλά επειδή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που έμεναν σε κάποιο διαμέρισμα αλλά διέθεταν παράλληλα και σπίτι στην επαρχία, επέλεξαν να περάσουν για ασφάλεια το χρόνο τους στο δεύτερο, με τους περισσότερους να μην ξαναγυρνούν στους πολύβουους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Μείωση των κτιριακών γραφείων

Αυτό που επίσης αναμένεται να δούμε είναι μια σαφή μείωση των κτιριακών συγκροτημάτων που φιλοξενούσαν γραφεία και καταστήματα σε πόλεις όπως είναι η Σεούλ, η Νέα Υόρκη, το Σάο Πάολο, το Λος Άντζελες και το Λονδίνο. Μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις διαπίστωσαν την περίοδο του lockdown ότι η εξ αποστάσεως εργασία των υπαλλήλων τους, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά τους έξοδα χωρίς παράλληλα να καταγράφεται πτώση και στην παραγωγικότητα. Τουναντίον μάλιστα υπήρξαν και επιχειρήσεις που αύξησαν την παραγωγικότητα εξαιτίας του γεγονότος ότι το προσωπικό δούλευε από το σπίτι του. Έτσι λοιπόν σκέφτονται τώρα να ξενοικιάσουν ένα σημαντικό μέρος των γραφείων τους, που σταδιακά θα μετατραπούν σε διαμερίσματα.

Το 40% στον κόσμο εργάζεται από το σπίτι

Αυτή τη στιγμή, ακόμη και μετά τη λήξη της καραντίνας, το 40% των ανθρώπων εξακολουθεί να δουλεύει μέσω τηλε-εργασίας και εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα συνεχίσει να το πράττει κατ’ εντολήν της εργοδοσίας και μετά το οριστικό τέλος της πανδημίας. Ο 62χρονος James P. Gorman, διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού κολοσσού της Morgan Stanley δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των 80.000 εργαζομένων που έχει υπό τη σκέπη του, θα συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι και μετά την πανδημία, γεγονός που θα έχει τεράστιες συνέπειες στην αγορά ακινήτων. Μόνο στη Γερμανία εκτιμάται ότι το 20% των γραφείων δεν θα είναι πλέον απαραίτητα ενώ μεγάλες αναπροσαρμογές στο real estate θα παρατηρηθεί επίσης στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Πλέον ο κόσμος αυτό που θα αναζητά θα είναι ευρύχωρα σπίτια ώστε να ζει και να εργάζεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Μειώνονται οι ρύποι στην ατμόσφαιρα

Η εξ αποστάσεως εργασία συνεπάγεται επίσης λιγότερη χρήση του αυτοκινήτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς αφού δεν θα χρειάζεται να πηγαίνεις από το σπίτι στο γραφείο γιατί πολύ απλά γραφείο θα είναι το διπλανό στο δωμάτιο απ’ αυτό της κρεβατοκάμαρας. Κατά συνέπεια θα μειωθούν και οι ρύποι στην ατμόσφαιρα, κάτι που είδαμε άλλωστε να συμβαίνει και την περίοδο της καραντίνας σε όλες τις μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο. Τέλος, αρκετά νοικοκυριά συνήθισαν να κάνουν τις αγορές τους on line χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στα καταστήματα και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον συμβάλλοντας ακόμη και με αυτόν τον τρόπο στη μείωση των μετακινήσεων. Όλα κατατείνουν στο γεγονός ότι ο Covid 19 αλλάζει άρδην τις πόλεις, τις νοοτροπίες των κατοίκων τους και το οικονομικό γίγνεσθαι.

ellada

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: