«Πόρτα» του υπ. Εσωτερικών στην επιστροφή των επίορκων

Οριστικό τέλος στο φαινόμενο των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που επιστρέφουν στην υπηρεσία τους φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, με νομοθετικό διάταγμα που θα επεξεργαστεί η ηγεσία του υπουργείου το Σαββατοκύριακο, θα προβλέπεται η επαναφορά αδικημάτων, εξαιτίας των οποίων, όποιος υπάλληλος παραπεμφθεί αμετακλήτως στο ακροατήριο για να δικαστεί θα τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία. Αυτά αναμένεται να είναι, μεταξύ άλλων, η δωροδοκία, η υπεξαίρεση και η πλαστογραφία, αδικήματα τα οποία προβλεπόταν από τον νόμο 4057/12 αλλά αφαιρέθηκαν με τον «νόμο Κατρούγκαλου» (4325/15).
Με τον τελευταίο αυτό νόμο σε αυτοδίκαιη αργία τίθενται μόνο α) ο υπάλληλος που στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία, ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση β) όταν επιβάλλεται η ποινή της οριστικής παύσης και γ) ο εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Το διάταγμα θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή
Το νομοθετικό διάταγμα αναμένεται να προβλέπει επίσης την αυστηροποίηση των επιπτώσεων στους επικεφαλής μονάδων (διοικητές, διευθυντές) των οποίων τα πειθαρχικά συμβούλια καθυστερούν να συγκληθούν, με συνέπεια την επιστροφή των επίορκων στην εργασία τους, καθώς η αργία αίρεται αν μετά την πάροδο ενός έτους το πειθαρχικό συμβούλιο δεν γνωμοδοτήσει για τη συνέχιση ή μη της αργίας. Το διάταγμα θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Αύριο, Δευτέρα, εξάλλου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη και του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή με αντικείμενο την επιτάχυνση των διαδικασιών σύγκλισης των πειθαρχικών συμβουλίων, ώστε να εξεταστούν άμεσα οι 466 υποθέσεις επίορκων που εκκρεμούν από τις αρχές του έτους.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: