«Πόρτα» από το YouTube σε δύο διάσημους Αμερικανούς αντιεμβολιαστές

Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζούνιορ και Τζόζεφ Μερκόλα αποκλείστηκαν από την πλατφόρμα λόγω παραπληροφόρησης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια κατά της νόσου Covid χωρίς να είναι ειδικοί.

Παραπληροφορούν το κοινό μέσω του διαδικτύου τρομοκρατώντας τους χρήστες ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

Το YouTube έθεσε εκτός πλατφόρμας διάσημους ακτιβιστές κατά των εμβολίων, ανάμεσά τους δύο Αμερικανούς που βρίσκονται στο στόχαστρο των υγιειονομικών αρχών τα τελευταία χρόνια.

Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ: Ο αντιεμβολιαστής με το με το «βαρύ όνομα»

Είναι Δημοκρατικός, ανιψιός του Τζον Φ. Κένεντι και γιος του τέως γερουσιαστή, Ρόμπερτ Κένεντι, αλλά και το «κόκκινο πανί» στο YouTube.

Στις 11 Φεβρουαρίου, το Instagram μπλόκαρε τα άρθρα του καθώς ο δικηγόρος και περιβαλλοντολόγος, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, κρίθηκε «επικίνδυνος για την δημόσια υγεία».


Είναι γνωστός αντιεμβολιαστής εδώ και χρόνια και πρόεδρος της οργάνωσης «Άμυνας της παιδικής Υγείας», η οποία τάσσεται κατά του εμβολιασμού των παιδιών. Είτε πρόκειται για εμβόλια κατά του κορωνοϊού είτε για εμβόλια κατά παιδικών ασθενεών.

Τον τελευταίο χρόνο και με την αφορμή της νόσου του κορωνοϊού, ο ακτιβισμός του Κένεντι στα social media έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τον ίδιο να συνδέει π.χ. τον θάνατο του λαμπρού παίκτη του μπέιζμπολ, Χανκ Άαρον, με το εμβόλιο κατά της νόσου Covid.

Ο 67χρονος επέμεινε ότι δεν είναι κατά των εμβολίων, λέγοντας ότι τάσσεται υπέρ των «ασφαλών» εμβολίων.

Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζούνιορ είναι ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές της θεωρίας ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.

Τζόφεφ Μέρκολα:  Επιχειρηματίας εναλλακτικής ιατρικής

Ο 67χρονος Τζόζεφ Μέρκολα από το Σικάγο εμπορεύεται συμπληρώματα διατροφής και προωθεί εναλλακτικές θεραπείες στον ιστότοπό του, ανάμεσά τους την ομοιοπαθητική.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων τον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως να σταματήσει να προωθεί συμπληρώματα που ισχυρίζεται ότι θεραπεύουν τον κορωνοϊό.

Στην ιστοσελίδα του φιλοξενεί άρθρα που υποστηρίζουν, για παράδειγμα, το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό και πολλές αναπνευστικές παθήσεις, ενώ άλλοι τίτλοι άρθρων αναφέρουν για παράδειγμα: «Μπορούν τα εμβόλια του κορωνοϊού να περιορίσουν το προσδόκιμο της ζωής;.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Chicago Tribune», ο δρ. Τζόζεφ Μέρκολα αποφοίτησε από το Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Σικάγο το 1982 και επί σειρά ετών διατηρούσε Κέντρο Φυσικής Υγείας στην πόλη, πριν αποφασίσει να μετακομίσει στην ηλιόλουστη Φλόριντα.


Με τις αμφιλεγόμενες θεραπείες που υποσχόταν κατά καιρούς, ο Μέρκολα έφτασε να διωχθεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και να αποζημιώσει τους χρήστες ενός από τα πιο αμφιλεγόμενα προϊόντα του, επιστρέφοντας ποσό που ανερχόταν σε 5,3 εκατ. δολάρια.

Το 2011 συμβούλευε μέσω της ιστοσελίδας του τις γυναίκες να μην κάνουν μαστογραφίες, αλλά να προτιμήσουν την εξέταση με θερμογραφική κάμερα που προσέφερε στο κέντρο του, και η οποία υποσχόταν να διαγνώσει, εκτός από τον καρκίνο, τον λύκο, την αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις.

Το 2016, ο Μέρκολα πουλούσε κρεβάτια σολάριουμ (σε τιμή μεταξύ 1200-4000 δολαρίων), τα οποία, όπως διαφήμιζε, μπορούσαν να «αναστρέψουν τις ρυτίδες» και να «εξαφανίσουν τον κίνδυνο καρκίνου».

H Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ κινήθηκε δικαστικά σε βάρος του. Η υπόθεση έκλεισε με συμβιβασμό στο πλαίσιο του οποίου κλήθηκε να αποζημιώσει όσους είχαν αγοράσει τα συγκεκριμένα κρεβάτια ως και το ποσό των 5,3 εκατ. δολαρίων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: