Πονοκέφαλος για την Τουρκία ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ: «Θα συνεχίσω να μιλάω για Γενοκτονία των Αρμενίων»

Επικριτικός κατά της κυβέρνησης Ερντογάν για το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα — Τι είπε για την αγορά ρωσικών όπλων.

Πονοκέφαλο δημιουργεί στην Τουρκία ο διορισμός του νέου πρέσβη των ΗΠΑ Τζεφ Φλέικ στην Άγκυρα που, κατά την παρουσία του στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας προς έγκριση του διορισμού του, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών στην τουρκική κυβέρνηση για τις αμερικανικές προθέσεις.

Ο υποψήφιος Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ξεκάθαρα πως εάν η Τουρκία αγοράσει ρωσικά όπλα στο μέλλον ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις, υπερασπίστηκε τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ δήλωσε πως ο Ερντογάν είναι «καταπιεστικός και δεν ταιριάζει με το ΝΑΤΟ».

«Η σχέση μας με την Τουρκία αντιμετωπίζει βαθιές προκλήσεις. Η Τουρκία επέλεξε να αγοράσει και να δοκιμάσει το ρωσικό σύστημα S-400. Αυτή η ενέργεια ήταν αντίθετη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ 2016 και δικαίως προκάλεσε την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και την επιβολή κυρώσεων CAATSA. Θα επαναλαμβάνω συνεχώς ότι η οδός για την απομάκρυνση των κυρώσεων αυτών είναι η απομάκρυνση των S-400. Προειδοποιώ επίσης πώς η αγορά στο μέλλον ρωσικών όπλων εμπεριέχει το ρίσκο περισσότερων κυρώσεων» δήλωσε συγκεκριμένα ο Φλέικ, για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία.


Αναφορικά με την Κύπρο, ο Τζεφ Φλέικ ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται λύση δύο κρατών και επισήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες για το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτή τη βάση, εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ μίλησαν ανοιχτά και καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Ο υποψήφιος Αμερικανός πρέσβης έκανε αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνώρισε η κυβέρνηση Μπάϊντεν, ενώ έστρεψε τα πυρά του και κατά της πολιτικής που εφαρμόζει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν η οποία -σύμφωνα με τον ίδιο- δε συνάδει με μία σύγχρονη δημοκρατία και μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή και τις κατασταλτικές τακτικές του καθεστώτος Ερντογάν που προς τον λαό του, έχουμε ανάγκη από έναν πρέσβη που δεν θα διστάσει να κατηγορήσει την Τουρκία. Η καταπίεση που ασκεί ο Ερντογάν δεν ταιριάζει σε μία δημοκρατία και σε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Οι δημοκρατίες δεν φυλακίζουν δημοσιογράφους, δεν τρομοκρατούν ακαδημαϊκούς και δεν παραβιάζουν την θρησκευτική ελευθερία. Δεν αποσύρουν τις δεσμεύσεις τους για τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και δεν φυλακίζουν τους πολιτικούς του αντιπάλους» δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο Φλέικ αναγνώρισε επίσης πως οι Κούρδοι της Συρίας είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ που βοήθησε καταλυτικά στην νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Για «Δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα» κάνουν λόγο, τουρκικά ΜΜΕ που τονίζουν την ένταση των δηλώσεων του Αμερικανού διπλωμάτη.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: