Πολυτεχνειούπολη: Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στον μαφιόζο – φάντασμα «Εσκο» και τον στρατό του

Ηταν Φεβρουάριος του 2020. Ενα περίεργο περιστατικό στη Πολυτεχνειούπολη κινητοποιεί την Ασφάλεια, καθώς ένα αυτοκίνητο καρφώνεται σε δέντρο και ακολουθεί ανταλλαγή πυρών στο γκαράζ της εστίας. Ο άνδρας που επιβαίνει καταφέρνει να το σκάσει προς τον Υμηττό, αδειάζοντας στον αέρα τη γεμιστήρα από το πιστόλι. Πρόκειται για τον Εσμίν Φεράτι, γνωστό ως «Τζούλιο» ή «Εσκο», όπως ο ίδιος ήθελε να τον φωνάζουν.

Έκτοτε, ο 30χρονος μπαίνει στην «κόκκινη λίστα» των επικηρυγμένων κακοποιών της ΕΛ.ΑΣ. και ξεκινάει ένας αγώνας για να εντοπίσουν τον αρχιμαφιόζο Αλβανό. Το απίστευτο είναι πως τον βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους σε δικογραφίες, καταγγελίες, ακόμη και συμβάντα. Μάλιστα, στις 28 Απριλίου του ίδιου έτους, μετά από γιγαντιαία επιχείρηση και πάλι στις παλιές εστίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εξαρθρώνεται ένα κύκλωμα Αλβανών το οποίο είχε στρατοπεδεύσει στις φοιτητικές εστίες και είχε κατακλέψει τα γραφεία των καθηγητών, με τη λεία να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Εμπλεκόμενος και πάλι ο άνθρωπος-φάντασμα Εσμίν Φεράτι.


Η υπόθεση ξεχάστηκε και δικαστικά βάλτωσε, αφού ο «Εσκο» φορτωμένος με τέσσερα εντάλματα δεν υπήρχε πουθενά. Ομως μια ειδική ομάδα αξιωματικών στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών είχε βάλει στόχο να τον πιάσει. Και τα κατάφερε, ξεδοντιάζοντας ένα απίστευτο δίκτυο τριών συμμοριών, που ήταν υπό την εποπτεία του 30χρονου μαφιόζου, και εκτός από τον ίδιο να περάσει χειροπέδες σε 31 ακόμη άτομα, να εξιχνιάσει 29 μέχρι στιγμής ληστείες και εκατοντάδες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι ο «Εσκο» ήταν το μεγάλο αφεντικό της Πανεπιστημιούπολης. Μπροστά του έτρεμαν φοιτητές, επιστάτες και σεκιούριτι, καθώς διέθετε μια ομάδα σκληρών κακοποιών που καθάριζαν για πάρτη του. Και τον συνέλαβε με κινηματογραφικό τρόπο μία νεαρή αστυνομικός.

Η ιστορία αυτή ανέδειξε την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας. Οι πληροφορίες των ειδικών υπηρεσιών της Ασφάλειας έλεγαν πως εκτός από την Πολυτεχνειούπολη, ανάλογα θέματα υπήρχαν στη φοιτητική εστία του κέντρου της Αθήνας στην Πατησίων, αλλά και σε εκείνη της Πάτρας. Ομως τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με τις καταλήψεις και την παραβατικότητα μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, λένε οι ίδιες πηγές, έχει ομαλοποιηθεί.


O «κύκλος του Εσκο»

Ο 30χρονος Εσμίν Φεράτι δεν είναι η περίπτωση του Αλβανού κακοποιού που λειτουργεί υπό την επήρεια ναρκωτικών, νευρωτικά και αψυχολόγητα, χωρίς σχέδιο. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σκληρό μαφιόζο που τον μύησε από πολύ μικρό στα κόλπα ο θείος του με το ψευδώνυμο «Τίτι» (είχε δολοφονήσει το 2012 σε πυλωτή πολυκατοικίας στον Βύρωνα έναν νεαρό σεφ για να του αρπάξει το αυτοκίνητο, συνελήφθη, καταδικάστηκε και δραπέτευσε και πλέον βρίσκεται κρατούμενος σε φυλακές της Αλβανίας) και κατάφερε μέσα σε μια πενταετία να ανέλθει στην ιεραρχία της σκοτεινής Αθήνας και να γίνει ένας μύθος για όλους τους πιτσιρικάδες που ήθελαν να γίνουν μαφιόζοι.

Ως πειθήνια όργανά του τον άκουγαν ευλαβικά, τους χαρτζιλίκωνε, ενώ είχε φτιάξει μια στρατιά στην οποία επικεφαλής ήταν ο αδελφός του. Οι υπόλοιποι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικογραφία, «είχαν ως σκοπό την αποτροπή εντοπισμού και σύλληψης από τις αστυνομικές αρχές του φυγόποινου, το οποίο και πέτυχαν για περίπου τρία χρόνια με τη συνεχή δράση τους».

Ομως, είχε την ατυχία απέναντί του να βρει μια ομάδα αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, οι οποίοι κατάφεραν με φυσική παρακολούθηση και άρση τηλεφωνικού απορρήτου να τον πιάσουν και να συντάξουν μια εμπεριστατωμένη δικογραφία μέσα από την οποία ξεδιπλώνεται με γεγονότα και φωτογραφικά ντοκουμέντα όλη η ιστορία του «Εσκο» και των ομάδων του.


.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: