Πολυτεχνείο: Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες των επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη

Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα το πρωί οι — τουλάχιστον — τρεις συλληφθέντες των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, μετά από τις πορείες για το Πολυτεχνείο, στη Θεσσαλονίκη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν σε περισσότερες από 40 προσαγωγές πέριξ του ΑΠΘ και, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για νεαρά άτομα που ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια και θα οδηγηθούν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ, όταν τα άτομα από την πορεία των αντιεξουσιαστών επέστρεψαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Εκεί ξεκίνησαν να σπάνε μάρμαρα, έστησαν οδοφράγματα ανάβοντας φωτιές σε κάδους στην οδό Εγνατία και στους χώρους του πανεπιστημίου και στη συνέχεια εκτόξευσαν δεκάδες βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις.


Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού επιχειρούσε διαρκώς για να σβήσει τις φωτιές που αναβαν οι κουκουλοφόροι και να τους απωθησει.

Τα άτομα μπούκαραν στους εσωτερικούς χώρους της Πολυτεχνικής Σχολής, τους οποίους χρησιμοποίησαν ως «ορμητήριο» και προκάλεσαν αρκετές ζημιές στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του κτηρίου.


Λίγο μετά τις 10 το βράδυ η κατάσταση ηρέμησε, ωστόσο άτομα παρέμειναν μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου. Η οδός Εγνατία δόθηκε στην κυκλοφορία μόλις για λίγα λεπτά μέχρι να ξανά κλείσει, αφού άτομα του αντιεξουσιαστικου χώρου που πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις προσαγωγές στην πλατεία της Καμάρας, αποφάσισαν να ξεκινήσουν πορεία προς το ΑΠΘ. Ωστόσο, προκειμένου να μη δημιουργηθεί και τρίτος γύρος επεισοδίων, οι αστυνομικές δυνάμεις έστησαν φραγμό και δεν τους επέτρεψαν να κατευθυνθούν προς το πανεπιστήμιο. Τα άτομα παρέμειναν για τουλάχιστον μία ώρα μπροστά από τα ΜΑΤ, φωνάζοντας συνθήματα και τελικά η ταλαιπωρία για τους οδηγούς έλαβε τέλος στις 23.00 όταν αποχώρησαν.


Σημειώνεται ότι η εικόνα στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής μετά από τα επεισόδια, θύμιζε «βομβαρδισμένο» τοπίο. Τεράστια κομμάτια από μάρμαρα στα σκαλοπάτια ξηλωθηκαν, τα οποία χρησιμοποίησαν οι κουκουλοφόροι ως πολεμοφόδια, ενώ υπήρχαν έντονα σημάδια από τις φωτιές που άναψαν σε διάφορα σημεία και τις μολότοφ που εκτόξευσαν. Επιπλέον, προκείμενου να στήσουν πρόχειρα οδοφράγματα, άναψαν φωτιές και σε γραφεία και άλλα αντικείμενα που έβγαλαν από τους χώρους της Πολυτεχνικής Σχολής.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: