Politico: Καημένε Τσίπρα, η Ελλάδα είναι η «de facto αποικία» της Γερμανίας

Αναφερόμενο στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να βρει λύση για το χρέος στη Σύνοδο Κορυφής κάνοντας τηλεφωνήματα, όπως δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην Άνγκελα Μέρκελ, το περιοδικό Politico χλευάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Καημένε Αλέξη Τσίπρα», αρχίζει το άρθρο του περιοδικού με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα είναι μια ντε φάκτο αποικία χρέους». «Μέχρι στιγμής οι προσπάθειές αυτές του έχουν εξασφαλίσει περισσότερο χλεύη αντί για σεβασμό ειδικά στη Γερμανία», σημειώνει, τονίζοντας ότι εδώ και ημέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει στο τηλέφωνο, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα του καθώς εισέρχεται στο τελευταίο στάδιο του φαινομένου ατελείωτου κύκλου διάσωσης.

«Συνεχίζει να τηλεφωνεί συνεχώς και η Καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά «Αλέξη, το θέμα θα το συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών»», δήλωσε μιλώντας σε κοινό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν στη συνάντηση του Λουξεμβούργου την Τρίτη για το αν θα δώσουν μια δόση μεγαλύτερη των 7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Αθήνα θα πάρει τα χρήματα. Ο Σόιμπλε ο ίδιος δεσμεύθηκε γι’ αυτό την Τρίτη. Αλλά ο Τσίπρας θέλει κάτι πιο πολύτιμο: Ελάφρυνση χρέους», αναφέρεται στο άρθρο.

Ακόμη, σημειώνεται πως «κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ανασάνει ποτέ από το χρέος της των 300 και πλέον δισ. ευρώ, χωρίς σημαντική ελάφρυνση από τους πιστωτές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πείσει τη Γερμανία, τη χώρα στην οποία η Ελλάδα χρωστάει τα περισσότερα».

Σε άλλο σημείο, το Politico αναφέρει ότι από την αρχή της κρίσης, μέρος της γερμανικής στρατηγικής στο ελληνικό ζήτημα ήταν να μην κάνει την πρόοδο πολύ εύκολη. Αν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα το παραδεχθούν δημόσια, το να τιμωρούν την Ελλάδα ως παραδειγματισμό ήταν πάντα μέρος του σχεδίου τους.

Και αυτό, απέδωσε, συνεχίζει το δημοσίευμα. Σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα έγινε συνώνυμο οικονομικής ανεπάρκειας. Οι αξιωματούχοι σε άλλες πρωτεύουσες αναφέρονται στην Αθήνα ως έναν διασκεδαστικό, αμετανόητο συγγενή. Κανείς δεν θέλει να γίνει σαν την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι μία de facto αποικία», δήλωσε στο Politico ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βαζικόφσκι, εξηγώντας την απροθυμία της χώρας του να μπει στο ευρώ. «Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό το σενάριο», συμπλήρωσε.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: