Πόλεμος στην Ουκρανία: «Χερσώνα ώρα μηδέν» – Επελαύνει το Κίεβο, καταστροφές από τους Ρώσους

Όλα μοιάζουν έτοιμα στο μέτωπο της Χερσώνας για την επίθεση των Ουκρανών για να απελευθερώσουν την πόλη στα νότια της χώρας, μια ενέργεια που -όταν και αν ολοκληρωθεί- θα είναι μια σημαντική νίκη για το Κίεβο.

Αλλά, για την ώρα, Ρωσία και Ουκρανία περισσότερο ανταλλάσσουν ρητορικά παρά πραγματικά πυρά. Ανάμεσα σε δύο -πραγματικά αυτή τη φορά- πυρά βρίσκονται ή κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν χιλιάδες άμαχοι που εγκαταλείπουν την πόλη.

Από τη μεριά του το Κίεβο τονίζει ότι η Ρωσία έχει ναρκοθετήσει ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα στη Καχόφκα. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός και το φράγμα, που τροφοδοτείται από τον ποταμό Δνείπερο και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη σημερινή γραμμή του μετώπου, καταλήφθηκαν από τους Ρώσους στην αρχή του πολέμου, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τουλάχιστον 18 εκατ. κυβικά μέτρα νερού θα κατακλύσουν τις πεδιάδες στη νότια Ουκρανία, ακόμη και τη Χερσώνα αν ο όγκος του νερού απελευθερώνονταν σκόπιμα.

Η Ουκρανία ζήτησε να σταλεί διεθνής ομάδα παρατηρητών στη Καχόφκα, για τον φόβο της καταστροφικής διαρροής του όγκου του νερού η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους. Επισημαίνει ακόμη και το ότι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, έχει πληγεί το 40% των υποδομών ενέργειας και οι διακοπές ρεύματος είναι αρκετά συχνές.


Η ευρύτερη περιοχή της Χερσώνας και του Δνείπερου όπου θα δοθεί η μάχη

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει ναρκοθετήσει το φράγμα, αλλά δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει αν έχει διατάξει την υποχώρηση των δυνάμεών της. Έχει δοθεί πάντως εντολή για την εκκένωση αμάχων.

Στρέφεται όμως κατά του Κιέβου και το καταγγέλλει ότι βομβαρδίζει αδιακρίτως, σκοτώνοντας και αμάχους, όπως ισχυρίζεται ότι συνέβη σε φάλαγγα οχημάτων που έγινε στόχος των ουκρανικών δυνάμεων.

«Οι Ουκρανοί Ναζί χτύπησαν διάβαση πολιτών στη Χερσώνα. Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες. Έριξαν βλήματα διασποράς με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας, Κιρίλ Στρεμουσόφ. Δύο από τους νεκρούς ήταν δημοσιογράφοι, ανέφερε η ρωσική πλευρά (κάτι που η Ουκρανία αρνείται) με τις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι το χτύπημα έγινε με πυραύλους HIMARS.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: