Πόλεμος στην Ουκρανια – Washington Post: Τεχνογνωσία και εξαρτήματα στη Ρωσία για την κατασκευή drones θα στείλει το Ιράν

Τεχεράνη και Μόσχα κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη παραγωγής «επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στη Ρωσία, σύμφωνα με νέα εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών χώρας που παρακολουθεί στενά το ιρανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Το Ιράν θα ξεκινήσει να μεταφέρει σχέδια και εξαρτήματα για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία μετά την αρχική συμφωνία που συνήφθη νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε στην Washington Post πηγή με γνώση του συγκεκριμένου θέματος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία έχει παραλάβει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τεχεράνη, τα οποία είχαν «θανατηφόρα αποτελέσματα» στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ιρανική κυβέρνηση αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι είχε στείλει περιορισμένο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία τους μήνες πριν από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Ορισμένες δυτικές χώρες κατηγόρησαν το Ιράν ότι βοήθησε τον πόλεμο στην Ουκρανία παρέχοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη… όντως παραχωρήσαμε περιορισμένο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία τους μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

Βάσει της νέας συμφωνίας, ο στόχος είναι η Ρωσία να παράγει χιλιάδες νέα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιώντας ιρανικά εξαρτήματα και σχέδια, εξήγησε η πηγή. Εάν οι δύο χώρες προχωρήσουν με πλήρη ταχύτητα στο σχέδιό τους, η προσδοκία είναι ότι η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει σε λίγους μήνες και είναι πιθανό τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία το επόμενο έτος, πρόσθεσε η πηγή.

Αυτή, θα ήταν μια κίνηση που θα εδραίωνε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας και πιθανότατα θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό στην Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Το CNN απευθύνθηκε για σχόλια στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και στην ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη.

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την εκτίμηση, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, δήλωσε: «Το Ιράν και η Ρωσία μπορούν να λένε ψέματα στον κόσμο, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν τα γεγονότα: Η Τεχεράνη συμβάλλει στη δολοφονία Ουκρανών αμάχων μέσω της παροχής όπλων και βοηθά τη Ρωσία στις επιχειρήσεις της. Είναι ένα ακόμη σημάδι του πόσο απομονωμένοι είναι τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες — με συμμάχους και εταίρους — θέλουν όλα διαθέσιμα τα μέσα για να αποκαλύψουν, να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την παροχή αυτών των πυρομαχικών από το Ιράν και τη χρήση τους από τη Ρωσία εναντίον του ουκρανικού λαού. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία την κρίσιμη βοήθεια για την ασφάλεια που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας», πρόσθεσε η Γουάτσον.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: