Πόλεμος στην Ουκρανία – Washington Post: Ο ουκρανικός στρατός πίσω από τις εκρήξεις στη ρωσική βάση της Κριμαίας

Ο ουκρανικός στρατός είναι υπεύθυνος για τις μαζικές εκρήξεις στη ρωσική αεροπορική βάση της Κριμαίας, που σημειώθηκαν την Τρίτη και συντάραξαν την περιοχή, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Αυτό δήλωσε σήμερα Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας στην εφημερίδα Washington Post, χωρίς να αποκαλύψει, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο πυο έγινε η επίθεση από τθς ουκρανικές ειδικές δυνάμεις.

Δείχνει δεδομένο, πάντως, πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει μια δραματική κλιμάκωση στον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο στα εδάφη της Ουκρανίας, καταδεικνύοντας την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να χτυπούν σε μεγάλο βάθος, πίσω από τις ρωσικές στρατιωτικές γραμμές.

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις συγκλόνισαν την αεροπορική βάση Safy, σε μια παραθαλάσσια περιοχή που θεωρείται από τους Ρώσους τόσο ασφαλής και αδύνατο να «χτυπηθεί», ώστε βίντεο τα οποία κυκλοφόρησαν, έδειξαν ξαφνιασμένους λουόμενους σε κοντινό θέρετρο να τρέχουν να καλυφθούν. Η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014 και αποτελεί δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους Ρώσους. Η ανησυχία ήταν, μάλιστα, τέτοια μεταξύ των Ρώσων που κατοικούν στη χερσόνησο, που πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν να αποχωρούν από την περιοχή, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εννέα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη καταστράφηκαν στη βάση, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να εξαπολύει πυραυλικές επιδρομές εναντίον των ουκρανικών εδαφών.


Επισήμως, το Κίεβο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι Ουκρανοί συμμετείχαν στην επίθεση, ωστόσο την Τρίτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εστίασε το βραδινό του διάγγελμα στην Κριμαία, υποσχόμενος να ανακτήσει τα εδάφη της. «Η Κριμαία είναι ουκρανική και δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ», είπε, χωρίς να αναφερθεί στην αεροπορική βάση ή στην επίθεση.


Σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει, οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας συμμετέχουν σε μια εκστρατεία διείσδυσης σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία και συντονίζονται με ντόπιους για την πραγματοποίηση επιθέσεων. Η αντάρτικη δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην κατεχόμενη νότια περιοχή της Χερσώνας, βόρεια της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών Ρώσων αξιωματούχων που έχουν εγκατασταθεί εκεί.

Η Ρωσία δήλωσε ότι οι εκρήξεις της Τρίτης προκλήθηκαν από ανάφλεξη πυρομαχικών και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και 13 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών.

Η Washington Post δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τους ισχυρισμούς των δύο πλευρών.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, τόνισε στην Post την Τρίτη ότι «δεν χρησιμοποιήθηκε αμερικανικό όπλο στην επίθεση».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: