Πόλεμος στην Ουκρανία – Βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης: Παρανοϊκές οι ενέργειες του Πούτιν

Παραλαμβάνοντας τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης 2022 σήμερα στο Οσλο, οι προερχόμενοι από την Ουκρανία, την Ρωσία και την Λευκορωσία βραβευμένοι κατήγγειλαν τον παρανοϊκό επιθετικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία και ζήτησαν να μην κατατεθούν τα όπλα.

Ο φυλακισμένος λευκορώσος αντιφρονών Αλες Μπελιάτσκι, η μη κυβερνητική οργάνωση Memorial, που διαλύθηκε με διαταγή των ρωσικών δικαστικών αρχών, και το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες βραβεύθηκαν για την «προσήλωσή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία και την ειρηνική συνύπαρξη» απέναντι σε αυταρχικές δυνάμεις.

Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κατάθεση των όπλων απέναντι στην Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε η Ουκρανή Ολεξάντρα Ματβιτσούκ παραλαμβάνοντας το βραβείο κατά την τελετή στο Οσλο.

«Ο λαός της Ουκρανίας θέλει την ειρήνη περισσότερο από οποιονδήποτε στον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

«Ομως η ειρήνη για μία χώρα που δέχεται επίθεση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κατάθεση των όπλων. Δεν θα ήταν ειρήνη, αλλά κατοχή».

Το Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες ιδρύθηκε το 2007. Σήμερα καταγράφει τα στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία: καταστροφές κατοικιών, εκκλησιών, σχολείων και νοσοκομείων, βομβαρδισμούς διαδρόμων εκκένωσης αμάχων, αναγκαστικούς εκτοπισμούς του πληθυσμού, βασανιστήρια…

Μέσα στους εννέα μήνες που ακολούθησαν την ρωσική εισβολή, το Κέντρο έχει καταγράψει «περισσότερα από 27.000 περιστατικά εγκλημάτων πολέμου και αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, δήλωσε κατά την ομιλία της στην τελετή η ίδια. Την ομιλία που έγραψε υπό το φως του κεριού, ελλείψει ηλεκτροδότησης που προκαλούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην χώρα της.

«Ο πόλεμος μετατρέπει τους ανθρώπους σε αριθμούς. Οφείλουμε να ξαναδώσουμε ένα όνομα σε όλα τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου», είπε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: