Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας σχεδόν 14 δισεκ. δολαρίων

Το ποσό της βοήθειας έχει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, ενώ εγκρίνει προμήθειες όπλων και πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Το κείμενο προβλέπει ακόμη δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων, εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Το ποσό της βοήθειας έχει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, ενώ εγκρίνει προμήθειες όπλων και πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό. 

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για την παροχή υποστήριξης σε πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία και άτομα που έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας, καθώς και για παροχή επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας, υγειονομικής περίθαλψης και επείγουσας υποστήριξης σε ευάλωτες κοινότητες εντός της περιοχής.

Σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπισή ζητημάτων κυβερνοασφάλειας και ενέργειας και 25 εκατομμύρια δολάρια για την Αμερικανική Υπηρεσία για τα Παγκόσμια ΜΜΕ , μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή υπηρεσία, για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στις εκπομπές ειδήσεων στο εξωτερικό.

Άλλα 120 εκατομμύρια δολάρια θα βοηθήσουν στην υποστήριξη ντόπιων ακτιβιστών και δημοσιογράφων της Ουκρανίας και θα προωθήσουν τη λογοδοσία για τις ρωσικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απομένει πλέον μόνο να το υπογράψει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ώστε το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του κράτους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: