Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 50 οι νεκροί μετά την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ

Την ώρα που οι Ρώσοι βομβάρδιζαν τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ, υπήρχαν περίπου 4 χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες — Πούτιν και Λαβρόφ πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, είπε ο Σταϊνμάιερ

Ακόμη ένα συμβάν βαρβαρότητας έρχεται να υπογραμμίσει τον βαθμό αγριότητας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που καθημερινά, πια, δεκάδες απώλειες αμάχων.

Ο αριθμός των νεκρών ύστερα από τη σφοδρή επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ φτάνει στους 50, ανάμεσά τους και πέντα παιδιά, όπως επιβεβαιώνει ο κυβερνήτης της περιοχής.

Την ώρα που οι Ρώσοι βομβάρδιζαν τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ, υπήρχαν περίπου 4 χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τον δήμαρχο της περιοχής, Oλεξάντερ Χοντσαρένκο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Η δήλωση του δημάρχου της ουκρανικής πόλης έρχεται λίγη ώρα μετά την άρνηση της Ρωσίας ,μέσω του πρακτορείου ειδήσεων RIA, ότι βομβάρδισε τον σιδηροδρομικό σταθμό την ώρα που χιλιάδες άμαχοι επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Παρότι η πιο πρόσφατη ενημέρωση της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρίας της Ουκρανίας αναφέρει ότι ο σταθμός επλήγη με δύο ρουκέτες, αρκετές πηγές στο διαδίκτυο, που συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, επισημαίνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν είτε ένας είτε δύο βαλλιστικοί πύραυλοι Tochka-U.

Για πύραυλο Tochka-U κάνει εξάλλου λόγο και η ανάρτηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Facebook για το χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό.  «Οι απανθρωποι Ρώσοι δεν εγκαταλείπουν τις μεθόδους τους. Χωρίς να έχουν τη δύναμη και το θάρρος να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό είναι κακό που δεν έχει όρια. Και αν δεν τιμωρηθούν, αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ» αναφέρει ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του.

«Δύο πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ», ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους.  Στη συνέχεια προσέθεσαν: «Σύμφωνα με επιχειρησιακά στοιχεία, περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στην επίθεση με πυραύλους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματορσκ». Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή. Η Ρωσία δεν προχώρησε άμεσα σε κάποιο σχόλιο σε σχέση με την επίθεση αυτή και τον απολογισμό των θυμάτων. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες άμυνας της φιλορωσικής αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατία του Ντονέτσκ» ισχυρίζονται πως το χτύπημα έγινε από τις ουκρανικές δυνάμεις «με πύραυλο Tochka-U», και επισημαίνουν πως ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλου είναι ξεπερασμένος και δεν χρησιμοποιείται από τη Ρωσία, αλλά είναι ενεργός για τους Ουκρανούς.

Σοκάρει το μήνυμα που ήταν γραμμένο πάνω στον πύαρυλο

O ανταποκριτής του Economist Όλιβερ Κάρολ δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός πυραύλου που φέρεται να είναι από το σημείο της επίθεσης. «Ο πύραυλος που έπεσε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ είχε γραμμένη τη φράση «για τα παιδιά» στο πλάι. Αρρωστημένο και πιθανώς ενδεικτικό της παράλληλης πραγματικότητας που δημιουργεί η ρωσική προπαγάνδα», γράφει ο δημοσιογράφος σε ανάρτησή του.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων σε σάκους για τη μεταφορά νεκρών. Ο ίδιος, βρισκόμενος νωρίτερα στο σημείο αυτό, είδε εκατοντάδες ανθρώπους που ήλπιζαν να βρουν ένα τρένο για να εγκαταλείψουν την πόλη, υπό την απειλή μεγάλης ρωσικής επίθεσης.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της περιοχής Ντονέτσκ, δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι ήταν στο σταθμό τη στιγμή που έπεσαν οι πύραυλοι. «Οι Ρώσοι φασίστες γνώριζαν πολύ καλά πού στόχευαν και τι ήθελαν. Ήθελαν να προκαλέσουν πανικό και φόβο, ήθελαν να χτυπήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους», δήλωσε.

Ο Κιριλένκο δημοσίευσε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία όπου φαίνονται πολλά πτώματα στο έδαφος δίπλα σε βαλίτσες και άλλες αποσκευές. Δίπλα τους στέκονταν ένοπλοι αστυνομικοί. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή της Ουκρανίας χθες ύστερα από αεροπορική επίθεση εναντίον της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής των σιδηροδρόμων.

Βίντεο με χθεσινά πλάνα από τον γεμάτο κόσμο σταθμό του Κραματόρσκ:

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για μια νέα επίθεση και ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, γνωστό ως Ντονμπάς, που συνορεύει με τη Ρωσία.

Οι τοπικές αρχές σε κάποιες περιοχές καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν όσο είναι ακόμα δυνατόν και σχετικά ασφαλές για να το κάνουν.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: