Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο οι πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος, ήτοι 128.834 περισσότερους από προηγούμενη καταμέτρηση που είχε δώσει χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

“Σε επτά μέρες μόνο, είδαμε την έξοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες”, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπάτος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη διάρκεια της νύχτας.

“Για εκατομμύρια άλλους, στο εσωτερικό της Ουκρανίας, έχει έρθει η ώρα να σιγήσουν τα όπλα για να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και να σωθούν ζωές”, σημείωνε.

Οι αρχές και ο ΟΗΕ αναμένουν ότι το κύμα των προσφύγων θα μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ο ρωσικός στρατός δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 4 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Περισσότεροι από 37 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στην Ουκρανία στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο –στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Κριμαία που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία και οι ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο αυτονομιστών.

— Πολωνία —

Η Πολωνία, η οποία έχει εκφράσει την ακλόνητη υποστήριξή της στην Ουκρανία, έχει υποδεχθεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, οι οποίοι συρρέουν στο έδαφός της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Συνολικά αυτοί ανέρχονται σε 505.582, σύμφωνα με την καταμέτρηση της UNHCR, ήτοι 50,4% του συνολικού τους αριθμού.

Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, 575.100 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Πολωνία, εκ των οποίων 95.000 μόνον χθες, Τετάρτη. Επίσης σήμερα ως τις 08:00 ώρα Ελλάδος, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 27.100.

Πριν από αυτήν την κρίση, η Πολωνία φιλοξενούσε περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς, η πλειονότητα των οποίων είχε μεταβεί για να εργαστεί σε αυτήν την χώρα μέλος της ΕΕ.

— Ουγγαρία —

Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί 139.686 πρόσφυγες, ήτοι σχεδόν 14% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την UNHCR.

Η χώρα αυτή έχει πέντε μεθοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία και μεθοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες προσφέρουν τρόφιμα ή βοήθεια.

— Μολδαβία —

Ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε στη Μολδαβία και ανήλθε σε 97.827, ήτοι 9,8% του συνολικού τους αριθμού. Στην προηγούμενη καταμέτρηση ανέρχονταν σε 79.000.

— Σλοβακία —

Περίπου 72.200 άνθρωποι από την Ουκρανία κατέφυγαν στην Σλοβακία, δηλαδή το 7,2% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

— Ρουμανία —

Στη Ρουμανία έχουν φτάσει 51.261 πρόσφυγες, σύμφωνα με την UNHCR. Πρόκειται για το 5,1% του συνολικού αριθμού τους.

Εκεί έχουν δημιουργηθεί δύο καταυλισμοί, ένας στο Σίγκετου Μαρμάτιι και ο άλλος στο Σιρέτ.

— Αλλού —

Η UNHCR διευκρινίζει τέλος ότι 88.147 άνθρωποι (8,8% του συνολικού αριθμού προσφύγων) συνέχισαν το ταξίδι τους αφού διέσχισαν τα σύνορα της Ουκρανίας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: