Πόλεμος στην Ουκρανία: Οργή Κιέβου για το δημοψήφισμα στο Ντομπάς

Οι φιλορωσικές αρχές σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι θα διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένωση με τη Ρωσία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου, σε μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Αυτά τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λίγο πριν εξαπολυθεί η ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και στις υπό ρωσική κατοχή ζώνες της περιοχής της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.

Η ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στη Ρωσία, έπειτα από δημοψηφίσματα για τα αποτελέσματα των οποίων δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία, θα αντιπροσώπευε μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, μια προσάρτηση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το δημοψήφισμα έχει καταγγελθεί ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

Τα εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον του Κιέβου με την υποστήριξη της Μόσχας.

Ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου «Κοινοβουλίου» της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Ντένις Μιρασισνιτσένκο ανακοίνωσε πρώτος νωρίτερα σήμερα τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

«Το Συμβούλιο του Έθνους αποφασίζει να ορίσει τις ημερομηνίες ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022», είπε, σύμφωνα με την επίσημη ειδησεογραφική πύλη του Λουχάνσκ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: