Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν υπερσύγχρονες απαγορευμένες νάρκες

Αν και η χρήση τους έχει απαγορευθεί, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις εντοπίζουν στα περίχωρα του Χαρκόβου — Εντοπίζουν το θύμα να πλησιάζει και πυροδοτούνται — Προκαλούν ζημιές σε απόσταση 15 μέτρων

Έναν νέο τύπο νάρκης φαίνεται πως χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, συνεχίζοντας την πρακτική του χτυπούν πολιτικούς στόχους και αμάχους προκειμένου να καμφθεί το ηθικό της ουκρανικής αντίστασης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι New York Times, ο ρωσικός στρατός έχει σκορπίσει στο έδαφος της Ουκρανίας, έναν προηγμένο τύπο νάρκης, την POM-3 η οποία εκρήγνυται δίχως να χρειαστεί ένας άνθρωπος να πατήσει πάνω της, αλλά μπορεί να εντοπίσει τον βηματισμό του σε κοντινή απόσταση.

Οι παλαιότεροι τύποι ναρκών ξηράς συνήθως εκρήγνυνται όταν τα θύματα πατούν κατά λάθος πάνω τους ή ενοχλούν τα συνδεδεμένα καλώδια. Αλλά ο σεισμικός αισθητήρας του POM-3 λαμβάνει τα βήματα που πλησιάζουν και μπορεί να διακρίνει αποτελεσματικά μάλιστα και τη διαφορά μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Οι POM-3 εκτοξεύονται συνήθως με πύραυλο και πέφτουν στο έδαφος με αλεξίπτωτο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι CAT-UXO, μια διαδικτυακή πηγή για στρατιωτικούς και πολιτικούς τεχνικούς βομβών που επικαλούνται οι New York Times. Όταν η νάρκη αισθάνεται ένα άτομο να βαδίζει κοντά του, εκτοξεύει μια μικρή εκρηκτική κεφαλή που πυροδοτείται στον αέρα, παράγοντας θραύσματα που είναι θανατηφόρα μέχρι περίπου 50 πόδια μακριά.

Δείτε βίντεο:


Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι νάρκες κατά προσωπικού POM-3 που απέτυχαν να αναπτυχθούν ανακαλύφθηκαν στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Χάρκοβο παρά τις διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τη χρήση τους.

Οι Ουκρανοί τεχνικοί βομβών ανακάλυψαν τέτοιου είδους συσκευές την περασμένη εβδομάδα κοντά στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, σύμφωνα με την Human Rights Watch, μια κορυφαία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εξέτασε φωτογραφίες που παρέχονται από τον στρατό της Ουκρανίας.

«Αυτές οι νάρκες δημιουργούν μια απειλή για την οποία δεν έχουμε απάντηση», είπε ο James Cowan, ο οποίος ηγείται του HALO Trust, μιας βρετανοαμερικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που καθαρίζει νάρκες ξηράς και άλλα εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου για να βοηθήσει τις χώρες να ανακάμψουν μετά από συγκρούσεις. Η ομάδα άρχισε να απομακρύνει πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί από την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας το 2016, αφότου αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία άρχισαν να πολεμούν κατά της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Θα χρειαστεί να βρούμε κάποιους δωρητές για να προμηθευτούμε ρομπότ που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές σε κάποια απόσταση», πρόσθεσε ο κ. Cowan, μιας και η περιήγηση στις πληγείσες περιοχές για τον αφοπλισμό ναρκών καθίσταται πλέον αδύνατη με τον νέο αυτό τύπο.

Οι POM-3 αποτελούν μόνο έναν από τους πολλούς κινδύνους που η οργάνωση του Cowan αναμένει να αντιμετωπίσει. Παράλληλα υπάρχει ένας αμέτρητος αριθμός ρουκετών, βομβών και βλημάτων πυροβολικού που απέτυχαν να εκραγούν κατά την πρόσκρουση και βρίσκονται διάσπαρτοι στο έδαφος της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει επίσης επιτεθεί σε ουκρανικές αποθήκες όπλων, προκαλώντας πυρκαγιές και εκρήξεις που συνήθως πετούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες κατεστραμμένα πυρομαχικά στις γύρω περιοχές.

Το HALO, το οποίο σημαίνει Οργανισμός Υποστήριξης Επικίνδυνης Περιοχής Ζωής, έχει περίπου 10.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο και είναι από τους λίγους διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που έχουν παραμείνει στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ, την πρωτεύουσα, τον Αύγουστο. Ο κ. Cowan είπε ότι η μελλοντική εκκαθάριση στην Ουκρανία θα απαιτούσε περίπου τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με την τρέχουσα επιχείρηση της HALO στο Αφγανιστάν, η οποία ανακάμπτει από ένοπλες συγκρούσεις δεκαετιών.

Πόλεμος Οι νάρκες, οι οποίες κάποτε χρησιμοποιούνταν ευρέως, κατέληξαν να σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν κυρίως αμάχους ακόμα και χρόνια μετά τη λήξη των εχθροπραξιών. Η Ουκρανία είναι ένα από τα 164 έθνη που έχουν υπογράψει μια συνθήκη του 1997 που απαγορεύει τη χρήση ναρκών ξηράς κατά προσωπικού και δεσμεύτηκε να εκκαθαρίσει τα αποθέματά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αρνήθηκαν να προσχωρήσουν σε αυτήν.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: