Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο χρόνος τελειώνει μέσα στο Αζοφστάλ» σύμφωνα με έναν Ουκρανό λοχία

Η απόφαση – διαταγή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς τις ρωσικές δυνάμεις να αποκλείσουν αυτό το τελευταίο προπύργιο ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη «ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει ούτε μύγα» θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε θανατική καταδίκη για τους εγκλωβισμένους

Την κατάσταση που επικρατεί μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ που έχουν αποκλείσει οι ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη μεταφέρει ένας 25χρονος Ουκρανός λοχίας. «Ξεμένουμε από φαγητό και νερό. Έχουμε περίπου 1.000 πολίτες στο εργοστάσιο. Δεν μπορώ να πω πόσους στρατιώτες έχουμε. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί τραυματίες και όχι αρκετά φάρμακα», δηλώνει ο ίδιος.

Για τον 25χρονο Λεονίντ Κουζνέτσοφ της ουκρανικής Εθνικής Φρουράς ο χρόνος πια τελειώνει. Αυτός και οι σύντροφοί του, που ακόμη αντέχουν εντός του εργοστασίου χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, έχουν μόνο ελαφρά όπλα – πολυβόλα, πιστόλια – για να αμυνθούν απέναντι στα ρωσικά τανκς, τα μαχητικά και το ρωσικό πυροβολικό. Οι ίδιοι βρίσκονται ταμπουρωμένοι σε ένα μικρό καταφύγιο από ενισχυμένο τσιμέντο, με ξεφλουδισμένη μπλε μπογιά στους τοίχους, περίπου δύο μέτρα κάτω από τη γη.


Η απόφαση – διαταγή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς τις ρωσικές δυνάμεις να αποκλείσουν αυτό το τελευταίο προπύργιο ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη «ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει ούτε μύγα» θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε θανατική καταδίκη για τους εγκλωβισμένους.

«Είμαι ζωντανός και υγιής προς το παρόν, αλλά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», δηλώνει ο 25χρονος λοχίας Κουζνέτσοφ. «Ξεμένουμε από φαγητό και νερό. Έχουμε περίπου 1.000 πολίτες στο εργοστάσιο. Δεν μπορώ να πω πόσους στρατιώτες έχουμε. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί τραυματίες και όχι αρκετά φάρμακα. Ο μικρότερος τραυματισμός μπορεί να είναι θανατηφόρος. Δεν υπάρχουν καν απλοί επίδεσμοι», συνεχίζει ο ίδιος, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Ο λοχίας Κουζνέτσοφ επικοινώνησε με έναν ρεπόρτερ μέσω Telegram και έστειλε ένα σύντομο βίντεο με τον εαυτό του να κάθεται στο καταφύγιο. Ο 25χρονος έχει σύνδεση στο διαδίκτυο χάρη στο Starlink, τον δορυφορικό πάροχο διαδικτύου του Έλον Μασκ.

Ο 25χρονος λοχίας επέλεξε να ενταχθεί στο στρατό μετά το κολέγιο, όπως δηλώνει η 23χρονη σύζυγός του, Μαρία Κουζνέτσοβα, με την οποία έχουν και έναν μικρό γιο.


Η κυρία Κουζνέτσοβα γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της όταν ήταν φοιτητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης. Παντρεύτηκαν λίγα χρόνια αργότερα. Ο Κουζνέτσοφ υπηρέτησε για τρία χρόνια και στη συνέχεια υπέβαλε αίτηση για να γίνει αστυνομικός.

Τότε όμως, στις 24 Φεβρουαρίου, ξέσπασε ο πόλεμος. Ο λοχίας Κουζνέτσοφ είχε αποσπαστεί σε διαφορετικές περιοχές της Μαριούπολης προτού μεταφερθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ το οποίο για εβδομάδες χρησίμευε τόσο ως στρατιωτική βάση όσο και ως καταφύγιο για τις οικογένειες των στρατιωτών και των εργατών χάλυβα.


Χωρίς να έχει απομείνει κανένας άλλος για να πολεμήσει, οι ρωσικές δυνάμεις έστρεψαν όλες τους τις δυνάμεις εναντίον του εργοστασίου τις τελευταίες ημέρες, χτυπώντας το μέρα και νύχτα με αεροπορικές επιδρομές, πυροβολικό και ρουκέτες, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με τον Κουζνέτσοφ, οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 500 και οι νεκροί πάρα πολλοί, πολλοί εξ αυτών καταπλακωμένοι μέσα στα συντρίμμια των ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο 25χρονος πλέον εκτιμά ότι αυτός και οι άλλοι εγκλωβισμένοι Ουκρανοί μαχητές θα μπορούσαν να αντέξουν για άλλες μία ή δύο μέρες.
«Ζητώ από όλο τον κόσμο να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση κατά της ανεξάρτητης Ουκρανίας», δηλώνει ο ίδιος. «Τιμωρήστε όλους όσοι είναι υπεύθυνοι για τη στρατιωτική δράση στο έδαφός μας».

Η σύζυγός του μπόρεσε να απομακρυνθεί με τον γιο της στις 20 Μαρτίου και τώρα ζει στη σχετική ασφάλεια της δυτικής Ουκρανίας. Η τελευταία φορά που μίλησε με τον 25χρονο σύζυγό της ήταν την Τετάρτη…

Πηγή:NYT

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: