Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο «Αζοφστάλ» – Το εργοστάσιο χημικών στο Σιβιροντονέτσκ όπου κρύβονται εκατοντάδες πολίτες

Πολλά παιδιά κρύβονται στο κάτω από το εργοστάσιο που έχει υποστεί πλήγμα από ρωσικά πυρά — Το 80% του Σιβιροντονέτσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο

Ένα νέο Αζοφστάλ αποτελεί καταφύγιο για εκατοντάδες Ουκρανούς που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα ρωσικά πυρά. Το νέο «σίριαλ» πόνου εκτυλίσσεται αυτή τη φορά στο Σιβιροντονέτσκ, στην πολύπαθη ανατολική πλευρά που αποτελεί κλειδί για τους Ρώσους ώστε να δημιουργήσουν έναν ενιαίο διάδρομο με την Κριμαία.

Όσο το Κρεμλίνο χτυπά αδιάκοπα την περιφέρεια του Ντονμπάς, αποκαλύπτεται — μέσα από δημοσίευμα του βρετανικού Guardian — ότι ανάμεσα στους 800 πολίτες που κρύβονται κάτω από το εργοστάσιο χημικών στο Σιβιροντονέτσκ βρίσκονται και πολλά παιδιά, όπως συνέβαινε και στο τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης, που καταλήφθηκε από τους Ρώσους, το εργοστάσιο χαλυβουργίας του Αζοφστάλ.

Ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό, το 80%, του Σιβιροντονέτσκ βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Οι μάχες στα ανατολικά, όπως στο Λουχάνσκ, συνεχίζονται, με τους Ουκρανούς να μην καταθέτουν τα όπλα ενώ ο πόλεμος κοντεύει να συμπληρώσει τις 100 ημέρες από την έναρξή του.


«Οι Ρώσοι κατακτητές ελέγχουν σήμερα το 20% των εδαφών μας» είπε ο Ζελένσκι

Το 20% του εδάφους της Ουκρανίας ελέγχουν σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, ωστόσο οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει 1.017 τοποθεσίες από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας που κήρυξε ο Πούτιν, σύμφωνα με όσα είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν σε 3.620 κατοικημένες τοποθεσίες της Ουκρανίας. Οι 1.017 από αυτές έχουν ήδη απελευθερωθεί, άλλες 2.603 πρέπει να απελευθερωθούν. Σήμερα, περίπου το 20% του εδάφους μας ελέγχεται από τους κατακτητές, σχεδόν 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι πολύ περισσότερο από την έκταση όλων των Κάτω Χωρών μαζί», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ομιλία του προς τους πολιτικούς και το λαό του Λουξεμβούργου.

«Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια σε σχεδόν ολόκληρο τον ρωσικό στρατό. Όλοι οι ετοιμοπόλεμοι ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτήν την επίθεση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα μέτωπα των μαχών εκτείνονται σε μήκος περισσότερων των 1.000 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας πριν από οκτώ χρόνια. Από το 2014 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία ήλεγχε σχεδόν 43.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους της Ουκρανίας — την Κριμαία και το ένα τρίτο των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι σήμερα περίπου 300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους της Ουκρανίας είναι «μολυσμένα» με νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.

Επιπλέον, 12 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Washington Post: Οι Ρώσοι πήραν από το Τσερνόμπιλ εξοπλισμό 135 εκατ. δολαρίων

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί, που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, για ένα και πλέον μήνα τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, αποχωρώντας πήραν μαζί τους εξοπλισμό αξίας 135 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Washington Post.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί πήραν μαζί τους 690 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 344 αυτοκίνητα, 1.500 μετρητές ραδιενέργειας, σχεδόν ολόκληρο τον εξοπλισμό αντιπυρικής προστασίας και πολλά αναντικατάστατα όργανα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο διευθυντής του Κεντρικού Εργαστηρίου Αναλύσεων του σταθμού Νικολάι Μπεσπάλι.

Ο διευθυντής της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της νεκρής ζώνης Γιεβγκένι Κραμαρένκο, ανακοίνωσε ότι μερικά από τα όργανα που πήραν είχαν ενσωματωμένο GPS. «Βλέπουμε ότι μέρος από αυτά τα όργανα βρίσκεται στη Λευκορωσία, κατά μήκος των συνόρων. Ένα μέρος τους ακόμη βρίσκεται στο Μινσκ, στην πόλη Γκόμελ και σε άλλες πόλεις».

Νέα όπλα που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια στόχους σε απόσταση έως 80 χλμ στέλνει ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, όπλα ακριβείας που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια στόχους σε απόσταση έως 80 χλμ., ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό των Ουκρανών εταίρων μας και θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα και εξοπλισμό για την υπεράσπισή τους» τόνισε ο Μπάιντεν σε δήλωση με την οποία ανακοίνωνε το νέο πακέτο όπλων.

Ο Μπλίνκεν καθησυχάζει τη Μόσχα: Το Κίεβο δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα πυραυλικά συστήματα εναντίον της Ρωσίας

Σε ένα κλίμα απειλών, που έχει καλλιεργήσει το Κρεμλίνο, η Ουάσινγκτον επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.

Λίγες ώρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν απέκλεισε την αποστολή πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαιώνει ότι η Ουκρανία δεν στοχεύσει σε ρωσικά εδάφη με νέα όπλα μεγάλης εμβέλειας.

«Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Για να είμαστε σαφείς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», υπογράμμισε σε εκπροσώπους του Τύπου, απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχας που επέκρινε την προμήθεια των νέων αμερικανικών όπλων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: