Πόλεμος στην Ουκρανία – Νέα προειδοποίηση Ζελένσκι: Η Ρωσία θέλει να πραγματοποιήσει εισβολή και σε άλλες χώρες

Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι τόνισε πως τα σχόλια που έκανε Ρώσος στρατηγός σχετικά με την ανάγκη σύνδεσης με τη Μολδαβία δείχνουν ότι η Μόσχα δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς

Καλώντας τους Ουκρανούς να συνεχίσουν την αντίσταση και τους συμμάχους της Δύσης να συνεχίσουν τη χορήγηση βοήθειας προς τη χώρα του, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε νέες προειδοποιήσεις για το Κρεμλίνο. 

Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, τόνισε πως τα σχόλια που έκανε νωρίτερα Ρώσος στρατηγός σχετικά με την ανάγκη σύνδεσης με τη Μολδαβία δείχνουν ότι η Μόσχα θέλει να εισβάλλει σε άλλες χώρες.

Δήλωσε, ακόμη, πως οι σύμμαχοι παραδίδουν εντέλει τα όπλα, τα οποία ζήτησε το Κίεβο, προσθέτοντας πως τα όπλα θα βοηθήσουν στο να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Μετά το Ντονμπάς στόχος η ‘απελευθέρωση’ των Ρώσων της… Μολδαβίας»

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της εισβολής, όπως αποκαλύπτει ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ρουστάμ Μινεκάγεφ, η Ρωσία, ωστόσο έχει ευρύτερος στρατιωτικούς στόχους, κάτι που επί του πεδίου σημαίνει πως δεν διαφαίνεται πως η ρωσική στρατιωτική μηχανή θα σταματήσει μετά την κατάληψη της Μαριούπολης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, η Μόσχα σχεδιάζει αφού καταλάβει ολόκληρη της ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς να τη συνδέσει με την χερσόνησο της Κριμαίας (την οποία προσάρτησε το 2014) και στην συνέχεια να προχωρήσει προς την Υπερδνειστερία καταλαμλαβοντας δηλαδή ολόκληρη την νότια Ουκρανία και αποκλείοντάς την από τη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προωθούνταν εκατοντάδες μίλια πέραν των σημερινών γραμμών και πέρα από τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, το Μικολάιβ και την Οδησσό. Όπως είπε μάλιστα ο Μινεκάγεφ «ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία είναι ένας άλλος δρόμος για την Υπερδνειστερία, όπου υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός καταπιέζεται».

Η Ουκρανία σχολίασε ότι τα σχόλια του Ρώσου στρατηγού αποκάλυψαν ότι οι προηγούμενοι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι δεν έχει εδαφικές φιλοδοξίες ήταν ψευδείς. «Σταμάτησαν να το κρύβουν», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Η Ρωσία «παραδέχτηκε ότι ο στόχος της ‘δεύτερης φάσης’ του πολέμου δεν είναι η νίκη επί των υποτιθέμενων Ναζί, αλλά απλώς η κατάληψη της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας. Όπως έχουν τα πράγματα είναι ιμπεριαλισμός».

Η Υπερδνειστερία είναι μια ρωσικά ελεγχόμενη περιοχή της Μολδαβίας που φιλοξενεί ρωσικά στρατεύματα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Με τη ρωσική υποστήριξη, η Υπερδνειστερία πολέμησε εναντίον της Μολδαβίας τη δεκαετία του 1990 που άφησε το έδαφος με de facto ανεξαρτησία και φρουρά 1.500 ρωσικών στρατευμάτων.

Η περιοχή αναγνωρίζεται ως μέρος της Μολδαβίας. Το μη αναγνωρισμένο κράτος επηρεάζεται έντονα διεθνώς από τη νοσταλγία για τη Σοβιετική Ένωση και τη συγγένειά του με τη Ρωσία, η οποία ενθαρρύνεται από την κρατική προπαγάνδα.

Η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να εκφράσει την ανησυχία της

Η Μολδαβία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις Ρώσου στρατηγού, που είπε πως η Μόσχα θα ήθελε να πάρει τον έλεγχο του νότου της Ουκρανίας, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.

Το Κισινάου εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του στον Ρώσο πρεσβευτή σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου στρατηγού Ρουστάμ Μινεκάγεφ, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι δηλώσεις είναι αβάσιμες και αντιφατικές με τη στήριξη της Ρωσίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», συνεχίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας.

«Η Μολδαβία είναι ουδέτερη χώρα» και καλεί τη Μόσχα «να σεβαστεί αυτήν την αρχή», συμπλήρωσε.

Η ανησυχία της Μολδαβίας έχει να κάνει με τις δηλώσεις του στρατηγού Ρουστάμ Μινεκάγεφ, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα «θέλει να πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς (ανατολικά) και του ουκρανικού νότου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο έλεγχος του ουκρανικού νότου θα επιτρέψει να προσφέρει βοήθεια στους φιλορώσους αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας, οι οποίοι διοικούν από το 1992 την περιοχή της Μολδαβίας που συνορεύει με το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.

«Ο έλεγχος του νότου της Ουκρανίας, θα είναι ένας διάδρομος προς την Υπερδνειστερία, όπου παρατηρούμε επίσης περιστατικά καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού», είπε ο Μινεκάγεφ.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: