Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεγάλο λάθος του Πούτιν η εισβολή, αλλά η Ρωσία δεν είναι απειλή για το ΝΑΤΟ, λέει ο Στόλτενμπεργκ

«Είμαστε η ισχυρότερη συμμαχία στον κόσμο. Όσο είμαστε ενωμένοι, είμαστε ασφαλείς», υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ —  Απέφυγε να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγη ώρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα. Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης τη σημασία «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ. «Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», τόνισε αν και απέφυγε να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ η Ρωσία δεν αποτελεί επί του παρόντος οξεία απειλή για τους Συμμάχους. «Είμαστε η ισχυρότερη συμμαχία στον κόσμο. Όσο είμαστε ενωμένοι, είμαστε ασφαλείς», υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, κατέστησε για άλλη μία φορά σαφές ότι το ΝΑΤΟ, παρά τη στρατιωτική του υπεροχή, αποκλείει τη στρατιωτική επέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Αυτό το κάνουμε γιατί έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία». Αυτό θα «προκαλούσε περισσότερα δεινά, περισσότερους θανάτους, περισσότερες καταστροφές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο επίμονο αίτημα της Ουκρανίας να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι , κάτι τέτοιο, είναι πολύ επικίνδυνο.
«Για να επιβάλουμε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, πρέπει να επιτεθούμε μαζικά στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, και επίσης να είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε ρωσικά αεροπλάνα», είπε. «Και τότε η απειλή για μία ευρείας κλίμακας πολεμικής σύρραξης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα είναι πολύ μεγάλη, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους θανάτους και περισσότερες καταστροφές».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η σημερινή συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την Πέμπτη στις Βρυξέλλες θα επικεντρωθεί στη στήριξη της Ουκρανίας, για παράδειγμα με την προμήθεια όπλων.
Επιπλέον, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για το πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να βελτιώσει την αποτροπή του εναντίον της Ρωσίας μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, νέες πολυεθνικές ομάδες μάχης δημιουργούνται επί του παρόντος στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, για παράδειγμα. Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ έχει σταθμεύσει μόνιμα μόνο τις λεγόμενες ομάδες μάχης στα κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, καθώς και στην Πολωνία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: