Πόλεμος στην Ουκρανία – Κίεβο σε Βουδαπέστη: "Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να συνταχθείτε με την σωστή πλευρά της ιστορίας"

«Αν η Ουγγαρία θέλει πραγματικά να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου, να πώς θα το κάνει: σταματήστε να καταστρέφετε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίξτε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας

Η θέση της Ουγγαρίας σύμφωνα με την οποία η Βουδαπέστη είναι έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί «μη φιλική» στάση που καταστρέφει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα η Ουγγαρία παρέλαβε επιπλέον την πρώτη αποστολή πυρηνικού καυσίμου από την Ρωσία για την λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Paks, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Μόσχας ως προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και επαναλαμβάνοντας ότι η επιβολή κυρώσεων σε δραστηριότητες που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Βουδαπέστη.

«Αν η Ουγγαρία θέλει πραγματικά να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου, να πώς θα το κάνει: σταματήστε να καταστρέφετε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίξτε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προσφέρετε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και μην δημιουργείτε επιπλέον πηγές χρηματοδότησης της ρωσικής πολεμικής μηχανής. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να πάρετε την σωστή θέση της ιστορίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Ολεγκ Νικολένκο.

Στην Βουδαπέστη, επαναλαμβάνοντας την απόρριψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων στους τομείς της ενέργειας, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο ανακοίνωσε μέσω του Facebook την παραλαβή του ρωσικού πυρηνικού καυσίμου αεροπορικώς, εξηγώντας ότι «το καύσιμο για τον πυρηνικό σταθμό Paks «ερχόταν πάντα από την Ρωσία σιδηροδρομικά μέσω της Ουκρανίας…δυστυχώς …αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, άρα έπρεπε να βρούμε άλλο τρόπο αποστολής».

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η αποστολή πέρασε από τους εναέριους χώρους της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας με την έγκριση και των τριών χωρών, αφού η πυρηνική ενέργεια δεν είναι αντικείμενο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ουγγαρία επιδιώκει να επεκτείνει τον ρωσικής κατασκευής πυρηνικό σταθμό Paks με την προσθήκη δύο ακόμη πυρηνικών αντιδραστήρων VVER, δυναμικότητας 1.2 gigawatt έκαστος.

Το σχέδιο υπεγράφη το 2014 χωρίς προσφορά της Rosatom και μαρτυρά τις θερμές σχέσεις ανάμεσα στον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ορμπάν, ο επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία την Κυριακή δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ότι η Βουδαπέστη «επιδιώκει την ενίσχυση των δυτικών της συμμαχιών, αφού το μέλλον της Ουγγαρίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σταθερά εντός του ΝΑΤΟ».

Αλλά δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως απαίτησε ο Πούτιν, διασπώντας την ευρωπαϊκή ενότητα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: