Πόλεμος στην Ουκρανία – Ιράν: Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι προμήθευσε με όπλα τη Μόσχα

Το Ιράν διαψεύδει για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες ότι έχει προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία “για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία”, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κίεβο και πολλοί από τους δυτικούς του συμμάχους έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) ιρανικής κατασκευής για τις επιθέσεις του στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν “υπογράμμισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει και δεν πρόκειται να προμηθεύσει όπλα για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

“Θεωρούμε ότι ο εξοπλισμός όποιας από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα παρατείνει τον πόλεμο”, είπε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πορτογάλο ομόλογό του Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο.

“Δεν έχουμε θεωρήσει και δεν θεωρούμε ότι ο πόλεμος είναι η σωστή επιλογή ούτε στην Ουκρανία, ούτε στο Αφγανιστάν, τη Συρία και την Υεμένη”, τόνισε ο ίδιος.

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ την Παρασκευή ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την επίσημη στάση ουδετερότητας ως προς τον πόλεμο που τηρεί η χώρα του.

“Εχουμε αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία, αλλά η πολιτική μας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι η αποστολή όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές, να σταματήσει ο πόλεμος και ο εκτοπισμός ανθρώπων”, είπε.

Την Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι ιρανικά drones χρησιμοποιήθηκαν στις ρωσικές επιθέσεις εναντίων ενεργειακών υποδομών σε πολλές ουκρανικές πόλεις.

Τον περασμένο μήνα το Κίεβο αποφάσισε να περιορίσει σημαντικά τις διπλωματικές σχέσεις του με την Τεχεράνη για τις καταγγελλόμενες παραδόσεις όπλων στη Ρωσία.

Το Ιράν είπε ότι η απόφαση “βασίστηκε σε ανυπόστατες πληροφορίες που παρείχε η προπαγάνδα ξένων μμε”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: