Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τελική αναμέτρηση για τον έλεγχο του Ντονμπάς και την τύχη της ρωσικής εισβολής

Το Κρεμλίνο κατευθύνει όλη τη δύναμη πυρός στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου και αναμένεται να διεξαχθούν σκληρές μάχες τις επόμενες ημέρες

Αν και οι βομβαρδισμοί στη δυτική Ουκρανία, όπως τη νύχτα στο Ραντέκιφ κοντά στο Λβιβ, συνεχίζονται σποραδικά, η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από αυτές τις περιοχές, όπως και από το Κίεβο φαίνεται να είναι δεδομένη, καθώς η προσοχή της Μόσχας στρέφεται στο Ντονμπάς, αλλά και στα νότια της χώρας, δηλαδή πέριξ της Κριμαίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή των όσων είχαν ανακοινώσει οι ρωσικές στρατιωτικές αρχές πριν δύο εβδομάδες περίπου. Ότι δηλαδή η «ειδική επιχείρηση», όπως αποκαλούν την εισβολή στην Ουκρανία, περνά στη δεύτερη φάση της. Αυτή η φάση, που όμως εν πολλοίς επιβλήθηκε και από τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση που απέτρεψε την ρωσική επικράτηση στο Κίεβο και τα δυτικά της χώρας, επικεντρώνεται στον έλεγχο του Ντονμπάς. Ήτοι των δύο περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, την αυτονομία των οποίων έχει αναγνωρίσει η Μόσχα πριν την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο κατευθύνει όλη τη δύναμη πυρός στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου και αναμένεται να διεξαχθούν σκληρές μάχες τις επόμενες ημέρες.

Εκτός από την Μαριούπολη, που έχει αναδειχθεί σε μαρτυρική πόλη σύμβολο του πολέμου, ισοπεδωμένη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε τραγικό και απελπιστικό βαθμό, το κύριο μέτωπο των μαχών προσδιορίζεται σε μία γραμμή από κυρίως ξεκινάει από την πόλη Ιζιούμ (λίγο νότια του Χάρκοβου) και εκτείνεται προς το Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ και φτάνει ίσως μέχρι το Ντονέτσκ. Στα πιο στρατηγικά σημεία αυτού του άξονα των 200 χιλιομέτρων περίπου, εκτιμάται ότι θα γίνουν και οι κρίσιμες αναμετρήσεις. Ενόψει αυτής της κλιμάκωσης, χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών αυτών και κυρίως του Σλοβιάνσκ και του Κραματόρσκ αποχωρούν προς τα δυτικά της χώρας, αυξάνοντας τον αριθμό των εκτοπισμένων. Το Κραματόρσκ μοιάζει ήδη έρημη πόλη μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις παίρνουν ήδη θέση, με τον ρωσικό στρατό να ανασυντάσσεται για την τελική επίθεση. Έως τώρα, οι ρωσικές επιχειρήσεις εκτείνονταν σε ένα μεγάλο αριθμό μετώπων, αλλά πλέον η όλης της γραμμής πυρός στο ανατολικό μέτωπο θα δώσει νέα διάσταση και μέγεθος στις συγκρούσεις που μαίνονται εκεί έτσι κι αλλιώς από την αρχή της εισβολής.

Το Ντονμπάς άλλωστε είναι το απολύτως αναγκαίο «λάφυρο», που πρέπει να εμφανίσει στο εσωτερικό της χώρας του ο Βλαντιμίρ Πούτιν από αυτό τον πόλεμο, που εξελίσσεται με τρομακτικές απώλειες για τη Ρωσία.

Όσον αφορά στη Μαριούπολη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις «θα απελευθερώσουν την πόλη από τους εθνικιστές».

.

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: