Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ξεκίνησε να επιτίθεται ξανά στο Αζφοστάλ της Μαριούπολης

Επρόκειτο να ανοίξουν ανθρωπιστοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη σήμερα το μεσημέρι — Η Ρωσία για πρώτη φορά σχεδιάζει να αναπτύξει πυραύλους Sarmat με πυρηνικές κεφαλές

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τα αεροπορικά πλήγματα και επιχειρούν επίθεση εναντίον του εργοστασίου χάλυβα της Μαριούπολης Αζοφστάλ, όπου βρίσκονται οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη, είπε σήμερα ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρεστόβιτς.

«Ο εχθρός επιχειρεί να καταπνίξει την τελευταία αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης στην περιοχή του Αζοφστάλ», είπε ο Αρεστόβιτς στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί μια αλλαγή τακτικής την Πέμπτη, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε αντ’ αυτού τα στρατεύματα να αποκλείσουν την περιοχή «ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».

Η Ρωσία για πρώτη φορά σχεδιάζει να αναπτύξει πυραύλους Sarmat με πυρηνικές κεφαλές

Η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει την πρώτη στρατιωτική μονάδα που θα είναι εξοπλισμένη με τους βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, το αργότερο έως το φθινόπωρο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Η μονάδα αυτή θα εδρεύει στο Ουζούρ, στην περιφέρεια Κρασνογιάρσκ, περίπου 3.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, σύμφωνα με το TASS που επικαλείται συνέντευξη του Ρογκόζιν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 TV.

Επρόκειτο να ανοίξουν ανθρωπιστοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη

Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, σχεδιάζόταν να γίνει σήμερα, σύμφωνα με τις δηλώσεςι που έκανε νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Σήμερα, θα προσπαθήσουμε και πάλι να απομακρύνουμε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζοντας ότι οι άμαχοι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κοντά σε εμπορικό κέντρο της πόλης και υπάρχουν ελπίδες ότι η απομάκρυνσή τους θα ξεκινούσε γύρω στις 12.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο Ουκρανός πρόεδρος 
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε και πάλι χθες βράδυ μια παύση των συγκρούσεων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις ουκρανικές πόλεις τις οποίες πολιορκούν ρωσικές δυνάμεις, ξεκινώντας από την Μαριούπολη.

Χάρκοβο: Καταρρίψαμε μαχητικό αεροσκάφος Su-25 και τρία ελικόπτερα MI-8, λένε οι Ρώσοι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 και κατέστρεψαν τρία ελικόπτερα MI-8 σε αεροδρόμιο στην περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ουκρανική πλευρά αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.

Εντείνονται οι βομβαρδισμοί σε πόλεις της περιφέρειας του Λουχάνσκ

Όλες οι ελεγχόμενες από την Ουκρανία πόλεις στην ανατολική περιοχή Λουχάνσκ δέχονται συνεχώς σήμερα βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις και το σφυροκόπημα εντείνεται, δήλωσε στην τηλεόραση ο κυβερνήτης της περιοχής Σερχίι Χαϊντάι.

Ο ίδιος είπε ότι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν κάποιους οικισμούς για να ανασυγκροτηθούν, αλλά ότι η κίνησή αυτή δεν ισοδυναμεί με σημαντικό πλήγμα.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: