Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έκρινε ο Κουλέμπα

Η Ουκρανία και δυτικές χώρες ερίζουν ότι ο ρωσικός διέπραξε σωρεία εγκλημάτων πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου, κάτι που η ρωσική διαψεύδει μιλώντας για «σκηνοθετημένη προβοκάτσια»

Η Ρωσία δεν έχει καμία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Συζήτησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας και τη σφαγή στην Μπούτσα», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω .

«Τόνισα ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς του ΟΗΕ για να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχεία και για να λογοδοτήσουν οι ρώσοι εγκληματίες πολέμου. Δεν υπάρχει καμία θέση για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Οι και η Βρετανία αξίωσαν χθες την «αναστολή» της συμμετοχής της Ρωσίας στο φόρουμ αυτό των Ηνωμένων Εθνών μετά τις « από την Μπούτσα», όπου βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα αμάχων μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η πρόθεση των δύο χωρών είναι να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στον ΟΗΕ «το συντομότερο δυνατόν — αυτή την εβδομάδα, πιθανόν από την Πέμπτη», είπε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στον αμερικανικό δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό NPR, εκτιμώντας πως η εξέλιξη θα έχει πρακτική, εκτός από συμβολική, .

Υπέρ της αμερικανικής πρωτοβουλίας τάχθηκε το , με την επικεφαλής της διπλωματίας Λιζ Τρας να αναφέρει μέσω Twitter ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να παραμένει μέλος» του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ μετά τα στοιχεία για «εγκλήματα πολέμου» και «ομαδικούς τάφους» στην Μπούτσα.

Ερωτηθείς για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου, ο εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ φάνηκε να έρχεται σε δύσκολη θέση. «Θα αφήσουμε στα κράτη μέλη να αποφασίσουν», προσθέτοντας ότι το «ανησυχητικό» είναι «το προηγούμενο που θα δημιουργούσε μια τέτοια ενέργεια». Όταν πιέστηκε να δώσει διευκρινίσεις, το απέφυγε.

Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε «απίστευτη» την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Βρετανίας. «Αυτό είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο», είπε και πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια αποκλεισμού της Μόσχας από τα διεθνή φόρα «ούτε θα διευκολύνει ούτε θα ενθαρρύνει ούτε θα βοηθήσει» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Ουκρανία και δυτικές χώρες ερίζουν ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε σωρεία εγκλημάτων πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση διαψεύδει μιλώντας για «σκηνοθετημένη προβοκάτσια».

.

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: