Πόλεμος στην Ουκρανία – Guardian: Παράθυρο από Πούτιν για πιθανότητα τερματισμού της σύρραξης

Με γρίφους φαίνεται να μιλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια της πολύμηνης σύρραξης στην Ουκρανία. Οι κινήσεις του δημιουργούν ένα σκηνικό θρίλερ όπως και σύννεφα αμφιβολιών πάνω από τη διεθνή κοινότητα. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, όπως η βρετανική εφημερίδα Guardian διαβάζουν πίσω από τις τελευταίες δηλώσεις του Πούτιν μια διάθεση για συμβιβασμό κι επομένως λήξη του πολέμου.

Όπως σημειώνεται στον αγγλικό Τύπο, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε τη δική του αιχμή για την πιθανότητα τερματισμού της σύγκρουσης. 

«H επιχείρηση συνεχίζεται, είναι δύσκολη και θα πάρει χρόνο. Ωστόσο, με τον εάν ή με τον άλλον τρόπο, οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συμφωνήσουν ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα της πραγματικότητας» δήλωσε ο Πούτιν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Κιργιστάν. 

Αυτή του η δήλωση άνοιξε το παράθυρο για διάλογο και συμφωνία, ενώ τίθεται — χωρίς να γίνεται σαφές — ένα χρονικό περιθώριο διάρκειας του πολέμου. 

«Επικρατεί σταθερότητα στην επιχείρηση. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις ή προβλήματα» σημείωσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος. 

Υπενθυμίζεται, όμως, ότι πριν από λίγα 24ωρα είχε προαναγγείλει τη συνέχιση των χτυπημάτων σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

«Όσον αφορά τους βομβαρδισμούς των οικισμών στο Ντονμπάς… Πράγματι, τα πλήγματα γίνονται από τους Ουκρανούς απευθείας σε κατοικημένες περιοχές, κανείς δεν μπορεί να μην το γνωρίζει αυτό… Όλος ο κόσμος κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα και αυτό είναι τρομερό. Δεν μπορεί η Δύση να μην τα γνωρίζει αυτά. Εκεί, οι Ουκρανικές Δυνάμεις διεξάγουν μια γενοκτονία, χωρίς να επιτρέπουν στους πολίτες να πιούν ακόμα και νερό, καθώς ελέγχουν τις εγκαταστάσεις ύδρευσης» είχε πει ειδικότερα. 

«Δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο, ξεκίνησε το 2014 μετά το πραξικόπημα, όταν ανατράπηκε ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπειτα από πολλές εβδομάδες λαϊκών κινητοποιήσεων», είχε προσθέσει. 

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: