Πόλεμος στην Ουκρανία: Για τον κίνδυνο να ξεσπάσει χολέρα στη Μαριούπολη προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας

Εδώ και λίγες ημέρες έχει αρχίσει έρευνα από τις ουκρανικές αρχές για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα χολέρας στην πόλη που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους 

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η απελπιστική κατάσταση στη ρημαγμένη Μαριούπολη. Οι ουκρανικές αρχές προειδοποιούν ακόμη και για τον κίνδυνο εμφάνισης χολέρας στην πόλη-φάντασμα όπου και το τελευταίο οχυρό, το Αζοφστάλ, καταλήφθηκε από τους Ρώσους.

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας θεωρεί μεγάλη πιθανότητα την εμφάνιση κρουσμάτων χολέρας σε μια πόλη όπου έχουν γίνει ομαδικές ταφές, η ελλιπής πρόσβαση στο καθαρό νερό έχει οδηγήσει σε μια κρίσιμη κατάσταση και οι βασικές συνθήκες υγιεινής είναι παντελώς απούσες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ουκρανίας, Ιχόρ Κουζίν, τίνισε ακόμη ότι έχει ξεκινήσει η βολιδοσκόπηση της κατάστασης στην περιοχή για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ύποπτα περιστατικά.

Δραματική έκκληση Ζελένσκι για την εξαγωγή σιτηρών — Φόβοι ότι εκατομμύρια τόνοι θα μείνουν εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.

Η Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση θα ήταν τα ουκρανικά όπλα, είπε σε δημοσιογράφους.

Δήμαρχος Σεβεροντονέτσκ: Έχουμε συγκεντρώσει δυνάμεις για να αποκρούσουμε τις ρωσικές επιθέσεις

Η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει επαρκείς δυνάμεις για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, στην πρώτη γραμμή της ανατολικής γραμμής, αλλά καμία πλευρά δεν προετοιμάζεται να αποσυρθεί και οι οδομαχίες μαίνονται, δήλωσε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Στριούκ στην ουκρανική τηλεόραση.

«(Εμείς) έχουμε επικεντρώσει επαρκείς δυνάμεις και πόρους εκεί για να αποτρέψουμε τις επιθέσεις στην πόλη», είπε ο Στριούκ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ τόνισε σε εκπροσώπους του Τύπου ότι η Ρωσία ρίχνει πολλές στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό στην πίεσή της να καταλάβει το Σεβεροντονέτσκ, τη μεγαλύτερη εναπομείνασα πόλη που ελέγχεται από την Ουκρανία στην επαρχία Λουχάνσκ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: