Πόλεμος στην Ουκρανία – Γερμανία: Το Κίεβο θα αποφασίσει αν θα γίνει ειρηνευτική διάσκεψη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και από κανέναν άλλο, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, που προσθέτει ότι «αν το θέλει ο Πούτιν, τότε ο πόλεμος θα τελειώσει αύριο»

Εκπρόσωπός της υπουργού, σχολιάζοντας εξάλλου τις πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, περί διοργάνωσης ειρηνευτικής διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έκανε λόγο για ζήτημα που «εναπόκειται στο Κίεβο».

«Κάθε πρόταση για τον τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης είναι καλή και σωστή και τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Εναπόκειται φυσικά στην κυβέρνηση της Ουκρανίας να αποφασίσει για τη διεξαγωγή, το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο πιθανών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία για μια ειρηνική λύση και τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και παρέπεμψε στη δήλωση της Μπέρμποκ, ότι «αν το θέλει ο Πούτιν, ο πόλεμος θα τελειώσει αύριο».

Ο Μπούργκερ σημείωσε ακόμη ότι η κατάσταση για τους αμάχους στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη είναι καταστροφική. «Οι άνθρωποι ζουν εκεί καθημερινά υπό τον φόβο απαγωγών, βασανιστηρίων και δολοφονιών από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Μια κατάπαυση του πυρός με τους όρους του Πούτιν δεν θα έβαζε όμως τέρμα στον τρόμο τους — το αντίθετο μάλιστα», πρόσθεσε ο Γερμανός διπλωμάτης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν είναι ρεαλιστικό να διοργανωθεί μια ειρηνευτική διάσκεψη τον Φεβρουάριο, όπως είπε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο Μπούργκερ ανέφερε ότι η Ρωσία «δεν δείχνει σημάδια εγκατάλειψης των αρχικών πολεμικών της στόχων».

Σημείωσε ακόμη ότι εδώ και καιρό η Γερμανία παρέχει διπλωματική υποστήριξη μέσω διαφόρων διαύλων, προκειμένου να προωθηθούν κάποια ζητήματα τα οποία η Ουκρανία θα ήθελε να αντιμετωπίσει ως τμήμα μιας ειρηνευτικής φόρμουλας. «Πρόκειται π.χ. για το ζήτημα της λογοδοσίας, δηλαδή της απόδοσης ευθυνών στους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου. Από τη σκοπιά μας, υπάρχει σίγουρα ευρεία διεθνής υποστήριξη για τη συνέχιση των εργασιών σε αυτό το θέμα. Το ίδιο ισχύει επίσης για την εξαγωγή σιτηρών και για πολλά από τα ζητήματα που το Κίεβο θα ήθελε να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «εναπόκειται στην ουκρανική κυβέρνηση να αποφασίσει υπό ποιες συνθήκες, πότε και με ποια μορφή θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: