Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαδήλωση στη Χερσώνα διαλύεται με «πυρά στον αέρα» και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης

Βίντεο που μεταδόθηκαν από ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν διαδηλωτές να κινούνται προς το κέντρο της πλατείας της Ελευθερίας, φωνάζοντας «δόξα στην Ουκρανία!», και ταυτόχρονα ρώσους στρατιώτες να κινούνται προς αυτούς, προτού ανοίξουν πυρ

Διαδήλωση πολιτών της Χερσώνας, πόλης της νότιας Ουκρανίας που κατέχουν οι ρωσικές δηλώσεις, διαλύθηκε χθες Δευτέρα με πυρά αυτομάτων όπλων, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα· ουκρανοί αξιωματούχοι μίλησαν για τουλάχιστον έναν τραυματία.

«Στη Χερσώνα, οι δυνάμεις κατοχής πυροβόλησαν εναντίον κόσμου που βγήκε να διαδηλώσει ειρηνικά, χωρίς όπλα. Για την ελευθερία, για την ελευθερία μας», είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σήμερα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υπερθεμάτισε, καταγγέλλοντας μέσω Twitter «τους ρώσους εγκληματίες πολέμου που άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά εναντίον των εισβολέων».

Βίντεο που μεταδόθηκαν από ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν διαδηλωτές να κινούνται προς το κέντρο της πλατείας της Ελευθερίας, φωνάζοντας «δόξα στην Ουκρανία!», και ταυτόχρονα ρώσους στρατιώτες να κινούνται προς αυτούς, προτού ανοίξουν πυρ.

Βίντεο από τουλάχιστον δύο οπτικές γωνίες εικονίζουν κατόπιν τη φυγή δεκάδων διαδηλωτών ενώ ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις.

Αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από δύο τοπικά ΜΜΕ.

Τίποτε δεν δείχνει ότι τα πυρά των αυτομάτων όπλων είχαν στόχο τους διαδηλωτές απευθείας.

Αξιωματούχος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, ο Γιούρι Σομπολέφσκι, ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν το πλήθος «πυροβολώντας στον αέρα» και κάνοντας χρήση «δακρυγόνων, φωτοβολίδων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης», προκαλώντας πολλά «θύματα».

Σε ένα από τα βίντεο, ηλικιωμένος εικονίζεται να μεταφέρεται αιμορραγώντας στο ένα πόδι.

«Ο συνταξιούχος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, έχασε πολύ αίμα» και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τον κ. Σομπολέφσκι.

«Παρ’ όλ’ αυτά, οι διαδηλωτές δεν διαλύθηκαν! Και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα συγκεντρωθούν ξανά!», πρόσθεσε.

Ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα κάλεσε μέσω Twitter τη διεθνή κοινότητα να «σταματήσει τη Ρωσία», απομονώνοντάς τη, επιβάλλοντας κυρώσεις και φροντίζοντας να «λογοδοτήσουν οι εγκληματίες πολέμου».

Η Χερσώνα, κοντά στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είναι η πρώτη μεγάλη πόλη (200.000 και πλέον κάτοικοι) που κυρίευσαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Αφού έπεσε σε αυτή σημειώνονται συχνές διαδηλώσεις κατοίκων εναντίον της δύναμης κατοχής. Σε μεγάλη συγκέντρωση τη 13η Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις επίσης έκαναν χρήση προειδοποιητικών πυρών.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: