Πόλεμος στην Ουκρανία – Αζοφστάλ: Σε περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους οι τραυματισμένοι στρατιώτες

Ανάμεσα στους που απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ, οι 53 βαριά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στην πόλη Νοβοαζόφσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, στην περιφέρεια του Ντονμπάς.

Συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης στο εργοστάσιο χαλυβουργίας, που ήταν το τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης. Όπως επιβεβαίωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, η επιχείρηση εκκένωσης από την εγκατάσταση συνεχίζεται καθώς πάνω από 260 στρατιώτες έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

Ανάμεσα στους στρατιώτες που απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ, οι 53 βαριά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στην πόλη Νοβοαζόφσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, στην περιφέρεια του Ντονμπάς.

Άλλοι 211 απομακρύνθηκαν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων στην πόλη Ολενίβκα, επίσης στην περιφέρεια του Ντονμπάς.

Μήνυμα ελπίδας για την επιχείρηση εκκένωσης έστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος.  «Ηταν μια δυσκολη μερα, αλλά ο στόχος μας ήταν η σωτηρία της χωρας» τόνισε σε νέο διάγγελμά του που μεταδόθηκε μέσω Telegram. 

«Xρειζομαστε ζωντανούς τους ηρωές μας» πρόσθεσε. 

Υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο του Αζοφστάλ ανακοίνωσε απόψε ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους.

Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από το πρακτορείο Reuters ως ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία φτάνει στο τέλος της.

«Προκειμένου να σώσουμε ζωές, όλη η φρουρά της Μαριούπολης εφαρμόζει την απόφαση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης και ελπίζει για τη στήριξη του ουκρανικού λαού», ανέφερε το Τάγμα του Αζόφ σε ανάρτηση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Το βασικό είναι να αντιληφθείτε όλους τους κινδύνους. Υπάρχει σχέδιο Β; Είστε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό το σχέδιο που πρέπει να αφήνει περιθώριο για την εκπλήρωση των καθορισμένων αποστολών και τη διαφύλαξη της ζωής και της υγείας του προσωπικού;» είπε ο διοικητής της, Ντένις Προκοπένκο σε ένα βίντεο που συνόδευε την ανάρτηση.

«Είναι το ανώτατο επίπεδο επίβλεψης των στρατιωτών. Πόσω μάλλον όταν την απόφασή του υιοθετεί η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση», πρόσθεσε.

Reuters:  Αναχώρησαν 12 λεωφορεία με ουκρανούς στρατιωτικούς από το Azovstal

Περίπου 12 λεωφορεία με ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν οχυρωμένοι στο Azovstal της Μαριούπολης, αναχώρησαν από το εργοστάσιο χάλυβα, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

Δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί πόσοι στρατιωτικοί επέβαιναν στα λεωφορεία, ανέφερε.

Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης αν στους επιβαίνοντες συμπεριλαμβάνονται οι 40 τραυματισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχε αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο υπόγειο του εργοστασίου. Συνολικά 600 ένστολοι φέρονται να είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Τα λεωφορεία έφθασαν στο Νοβοαζόφσκ που τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών

Οι ουκρανοί στρατιωτικοί που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, το οποίο πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα, έφθασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στην παραμεθόρια πόλη Νοβοαζόφσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μαρτυρία από την περιοχή.

Ορισμένοι από αυτούς απομακρύνθηκαν με φορεία μετά την άφιξη των λεωφορείων από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι περίπου 12 λεωφορεία με ουκρανούς στρατιωτικούς που ήταν οχυρωμένοι στο Azovstal της Μαριούπολης, είχαν αναχωρήσει από το εργοστάσιο χάλυβα.

Δεν είχε καταστεί δυνατό να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στα λεωφορεία, ούτε αν μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι 40 τραυματισμένοι ουκρανοί στρατιωτικοί που είχε αναφερθεί ότι βρίσκονταν στο υπόγειο του εργοστασίου. Συνολικά 600 ένστολοι φέρονται να είχαν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του Azovstal, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Υψηλόβαθμος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων που παραμένουν εγκλωβισμένες στο πολιορκημένο από τους Ρώσους χαλυβουργείο Azovstal ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτελεί την απόφαση της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε παράδοσή τους. Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε από το Reuters ως ένδειξη ότι η μακρά πολιορκία φτάνει στο τέλος της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοβοαζόφσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών που έχουν κυριαρχήσει σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014.

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: