Πόλεμος στην Ουκρανία: Άρματα μάχης ετοιμάζονται να στείλουν Φινλανδία και Γαλλία

Η Φινλανδία θα μπορούσε να δωρίσει έναν μικρό αριθμό γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία αν μια ευρύτερη ομάδα ευρωπαϊκών χωρών αποφασίσει επίσης να κάνει το ίδιο, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο χθες, Πέμπτη.

Το Κίεβο έχει ζητήσει στρατιωτικά οχήματα όπως τα Leopard 2, κάτι που θα συνιστούσε μια σημαντική ενίσχυση της υποστήριξης που παρέχει η Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι.

Η Φινλανδία, που έχει ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να μοιραστεί μόνο έναν περιορισμένο αριθμό αρμάτων μάχης καθώς η χώρα χρειάζεται τα όπλα της για να προστατεύσει τα έκτασης πολλών χιλιομέτρων σύνορά της με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος στο φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT.

“Αν [αποφασιστεί να] σταλούν άρματα μάχης, αυτός είναι ο λόγος που η προσφορά της Φινλανδίας δεν μπορεί να είναι πολύ πλούσια αριθμητικά”, είπε ο Νιινίστο στο STT.

Η Πολωνία έχει πει ότι θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία αν υπάρξει ένας ευρύτερος συνασπισμός χωρών που θα το πράξουν, ενώ η Γερμανία έχει πει ότι δεν σχεδιάζει να στείλει κανένα.

“Αν αλλάξει η θέση σε ό,τι αφορά τα άρματα μάχης και σχηματιστεί μια κοινή ευρωπαϊκή συνεργασία, η συμβολή της Φινλανδίας θα χρειαστεί επίσης”, ανέφερε το γραφείο του προέδρου σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Reuters σήμερα.

Εξάλλου, η Γαλλία δήλωσε σήμερα πως ευελπιστεί να παραδώσει ελαφρά άρματα μάχης ‘AMX 10-RC’ στην Ουκρανία εντός των επομένων δύο μηνών, ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει μια σύνοψη της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε στις 12 Ιανουαρίου με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρεζνίκοφ, κατά την οποία η Γαλλία επανέλαβε επίσης τη γενική υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Πηγή ΑΠΕ — ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: