Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξάνονται οι πιέσεις στον Όλαφ Σολτς να εγκρίνει την αποστολή Leopard

Ολοένα και αυξανόμενες είναι οι πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, που καλείται να εγκρίνει την παροχή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία. Το ζήτημα είναι ένα από τα πιεστικότερα που πρέπει να διαχειριστεί ο νέος Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Βερολίνο.

Ο Πιστόριους έχει δηλώσει από τον Μάιο ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα εδάφη της, που είχε θέσει η Ρωσία υπό τον έλεγχό της, ενώ άλλα μέλη του κόμματος εμφανίζονταν πιο συγκρατημένα στις δηλώσεις τους.

Αξιωματούχοι από τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Βρετανία ζήτησαν χθες Τρίτη από τον Γερμανό καγκελάριο να εγκρίνει άμεσα την αποστολή αυτών των βαρέων αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής στο Κίεβο.

«Ελπίζουμε και προσπαθούμε να οργανώσουμε μια πιο σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα από το Νταβός. «Ελπίζουμε ότι η κατασκευάστρια αυτών των αρμάτων μάχης, η Γερμανία, θα συμμετάσχει», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Βαρσοβία έχει προτείνει να προσφέρει 14 Leopard στο Κίεβο.

Στηρίζει Λιθουανία και Φινλανδία την αποστολή εξοπλισμού

Στη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, με θέμα την ευρωπαϊκή άμυνα, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα συνέκρινε τον πόλεμο με ένα παιχνίδι σκακιού και σημείωσε ότι η Γερμανία πρέπει τώρα να κάνει την κίνησή της.

«Μου αρέσει να παίζω σκάκι. Πρέπει να μετακινείς ένα πιόνι και τα άλλα ακολουθούν. Κάποιος πρέπει να προχωρήσει και να λάβει την απόφαση να στηρίξει την Ουκρανία, διότι τα άρματα μάχης γίνονται ένα στοιχείο κλειδί αυτού του πολέμου, κυρίως τώρα», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο επανέλαβε ότι η χώρα του στηρίζει αυτές τις παραδόσεις εξοπλισμού.

«Ελπίζουμε ότι θα ληφθεί απόφαση (για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard). Η Φινλανδία είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της», πρόσθεσε στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αφιερωμένης στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Σολτς αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο Νταβός σήμερα στις 16:45 ώρα Ελλάδας.

Επικρίσεις για τη συγκεκριμένη στάση της Γερμανίας

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή στην αμυντική πολιτική της Γερμανίας, με τον καγκελάριο να ανακοινώνει ποσό 100 δισεκ. ευρώ για τη βελτίωση του εξοπλισμού του στρατού της χώρας.

Όμως η χώρα έχει δοκιμάσει τακτικά την υπομονή των συμμάχων της και έχει προκαλέσει επικρίσεις από την Ουκρανία για τη συγκρατημένη στάση της σε ό,τι αφορά την παροχή εξοπλισμού στο Κίεβο.

Από την αρχή του πολέμου οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας της έχουν στείλει περισσότερα από 300 εκσυγχρονισμένα σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί πιο σύγχρονα άρματα, δυτικής κατασκευής.

Η Δύση διστάζει εδώ και καιρό να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία καθώς ανησυχεί ότι θα εξοργίσει τη Μόσχα. Όμως πλέον οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν άρματα μάχης Bradley στην Ουκρανία, η Γαλλία ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 C και η Βρετανία Challenger 2, που είναι και τα πρώτα βαρέα άρματα μάχης δυτικής κατασκευής που θα σταλούν στο Κίεβο.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας επεσήμανε ότι υπάρχει μια συζήτηση στη Γερμανία αν τα άρματα μάχης είναι «αμυντικά ή επιθετικά όπλα», αλλά κάλεσε το Βερολίνο τουλάχιστον να δώσει την άδειά του στην Πολωνία και την Φινλανδία να προσφέρουν Leoprard στην Ουκρανία.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας πρόκειται να συναντηθούν την Παρασκευή στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για να συντονίσουν την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: