Ποιο νέο πρόσωπο καλύπτει τώρα όλα τα χαρακτηριστικά για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα που ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο περισσότερο φουντώνει η ονοματολογία και προστίθενται νέα πρόσωπα, ενώ παράλληλα αποκλείονται κάποια άλλα που είχαν ακουστεί τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο υπουργός Επικρατείας και συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο Μέγαρο Μαξίμου, φρόντισε να περιγράψει τα χαρακτηριστικά που κατά τον ίδιο θα έπρεπε να έχει ο επόμενος αρχηγός του κράτους.

Βάσει αυτών, θα πρέπει ο εκλεκτός να έχει ευρεία γνώση των διεθνών και των εθνικών ζητημάτων, να έχει μεν πολιτικά χαρακτηριστικά χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη πολιτικός, να είναι αποδεκτός κι από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα πέραν της Νέας Δημοκρατίας, να μην είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία και να προσδίδει το απαιτούμενο κύρος.

Το νέο πρόσωπο που ακούγεται εσχάτως, καθώς συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι αυτό του 72χρονου καθηγητή Δημοσίου Δικαίου κ. Βασίλειου Σκουρή.

Από το 2003 έως το 2015 ήταν πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, κατέχει τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου της Θεσσαλονίκης, ενώ θητεύσει δύο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός: το 1989 στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Γρίβα ήταν υπουργός Εσωτερικών και το 1996 στην κυβέρνηση Σημίτη ήταν υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Συν τοις άλλοις τον Νοέμβριο του 2011 προαλειφόταν για τη θέση του πρωθυπουργού στη μεταβατική κυβέρνηση εκείνης της εποχής, κάτι που είχαν συζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, αλλά τελικά το θώκο είχε καταλάβει τότε ο Λουκάς Παπαδήμος.

Τώρα, το όνομά του κ. Σκουρή ξαναπέφτει στο τραπέζι, ερχόμενο να προστεθεί σε αυτό της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου αλλά και του τέως Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου που τεχνηέντως αποφεύγει τον τελευταίο καιρό τις δημόσιες δηλώσεις.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: