Ποιο είναι το… πρόσωπο της χρονιάς σύμφωνα με το περιοδικό TIME;

«Πρόσωπο της χρονιάς» για το 2015 ανακήρυξε την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, το αμερικανικό περιοδικό «Τime» για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρώπη, σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για τη Γηραιά Ήπειρο.

Ήδη από την περασμένη χρονιά η Μέρκελ είχε αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους «παράγοντες» της κρίσης χρέους που αντιμετώπιζε η Ευρώπη, ενώ είχε παίξει και σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της Δύσης με τον Πούτιν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ωστόσο, το 2015, υπήρξαν «όχι μία και δύο, αλλά τρεις ξεχωριστές περιστάσεις» που δημιούργησαν αμφιβολίες για το μέλλον της Ευρώπης ως «ιστορικό πείραμα»: Η προοπτική της ελληνικής χρεωκοπίας απείλησε ανοικτά την ύπαρξη της Ευρωζώνης, η προσφυγική κρίση έθεσε υπό αμφισβήτηση την πολιτική ανοιχτών συνόρων της ηπείρου και, τέλος, οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έφεραν ξανά τη δυσπιστία στα κράτη-μέλη και την τάση να κλείσουν τις πόρτες τους σε κάθε ξένο στοιχείο.

Σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Τime, η Μέρκελ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καταφέρνοντας να συμβιβάσει φαινομενικά ασυμβίβαστες πλευρές και απόψεις. Με τις αξίες της ανθρωπιάς, της γενναιοδωρίας και της ανοχής ως γνώμονα, η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε ότι η δύναμη της Γερμανίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σωτηρία αντί για την καταστροφή

Στη σύντομη λίστα του περιοδικού περιλαμβάνονται επίσης, ο ηγέτης του ΙΚ, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, οι ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος του Uber Τράβις Καλάνικ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και η Κέιτλιν Τζένερ.

Πέρυσι, «πρόσωπα της χρονιάς είχαν ανακηρυχθεί από το περιοδικό οι Ebola Fighters, που εργάστηκαν ενάντια στην πιο θανατηφόρα επιδημία του Έμπολα.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: