Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή στον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΘ

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή επέβαλε στον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρήστο Στεφανίδη το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ τις οποίες δεν είχε καταβάλει η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού.

Το ποσό των μη καταβληθέντων εισφορών ανερχόταν στα 24 εκατ. ευρώ μαζί και με τις προσαυξήσεις και αφορούσε την περίοδο από το 2016 έως και τον Ιούλιο του 2017 οπότε άλλαξε η διοίκηση και Οργανισμός έγινε κρατικός.

Το δικαστήριο συνεκδίκασε δέκα δικογραφίες που αφορούσαν οφειλές της πρώην διοίκησης για διάφορα διαστήματα, κατά τα έτη 2014, 2016 και 2017. Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ ο ίδιος άσκησε έφεση κατά της απόφασης και αφέθηκε ελεύθερος.

Στην απολογία του, ο κ. Στεφανίδης υποστήριξε ότι ο ΟΑΣΘ για το διάστημα αυτό κατέβαλε το 50% των εισφορών αυτών κάθε μήνα, καθώς δεν μπορούσε να καταβάλει το σύνολο των εισφορών επειδή το κράτος δεν έδινε στον ΟΑΣΘ τα χρήματα τα οποία όφειλε. «Η μη καταβολή αυτών των χρημάτων», είπε ο κ. Στεφανίδης, «οδήγησε τον Οργανισμό στην οικονομική ασφυξία και μία από τις συνέπειες ήταν η αδυναμία να καταβάλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών».

 Στο δικαστήριο προσήλθε ως μάρτυρας και ο νυν πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, ο οποίος χαρακτήρισε «παρωνυχίδα» την υπόθεση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών, επισημαίνοντας ότι «είναι ένας πολύ μικρό μέρος του συνολικότερου προβλήματος».

Όπως ανέφερε, «προφανώς είχαν άλλες προτεραιότητες. τα έτη 2015, 2016 και 2017 διανεμήθηκαν μερίσματα ύψους 30 εκατ. ευρώ στους πρώην μετόχους. Ο ΟΑΣΘ έχει οσμή σκανδάλου. Η νέα διοίκηση καλύπτει τα έξοδα του Οργανισμού με προϋπολογισμούς που είναι κατά 80 με 85 εκατ. ευρώ μικρότεροι από αυτούς των προηγούμενων διοικήσεων».

Σχετικά με τη μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της διοίκησης Στεφανίδης, ο κ. Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προφανώς είχαν άλλες προτεραιότητες» υπογραμμίζοντας ότι τα έτη 2015, 2016 και 2017 διανεμήθηκαν μερίσματα ύψους 30 εκατ. ευρώ στους πρώην μετόχους.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: