«Ποδαρικό» με πάνω από 30.000 κρούσματα, αγωνία για μετά την Πρωτοχρονιά – Το αισιόδοξο σενάριο

Κυριαρχεί η Omicron — Δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά οι νοσηλείες — Άνοδος κρουσμάτων αναμένεται τις επόμενες ημέρες — Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για τη νέα μετάλλαξη — Το μήνυμα του πρωθυπουργού για το τέλος της περιπέτειας

Ακολουθώντας την πορεία της Ευρώπης και με τον «κυκλώνα» Omicron να μην αφήνει ανεπηρέαστη τη χώρα μας, τα κρούσματα είναι ανησυχητικά πολλά, πάνω από 30.000, την πρωτη μέρα του έτους. Σε πρωτόγνωρα επίπεδα βρίσκονται οι μολύνσεις τα τελευταία 24ωρα, καθώς καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες, αριθμός που οδήγησε την κυβέρνηση να αποφασίσει την έκτακτη επιβολή μέτρων που επιτάσσει περιορισμούς στο ωράριο της εστίασης. 

Ζωηρός είναι, την ίδια ώρα, ο προβληματισμός για αύξηση μολύνσεων και μετά τις συγκεντρώσεις της πρωτοχρονιάς.

Τον κώδωνα κρούουν οι λοιμωξιολόγοι για περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων, το σημαντικό είναι όμως ότι δεν έχουν αυξηθεί δραματικά οι νοσηλείες, κάτι που επιβεβαιώνει τις έρευνες για την Omicron σύμφωνα με τις οποίες η μετάλλαξη προκαλεί σαφώς πιο ήπια νόσηση σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές. 

Η νέα παραλλαγή έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται και στα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι την Omicron.

Το στοιχείο αυτό αιτιολογεί την επιβάρυνση που έχει προκύψει στον επιδημιολογικό χάρτη, ανοίγει ωστόσο χαραμάδα αισιοδοξίας.

Όπως έχουν τονίσει ειδικοί, ανάμεσά τους και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, η κορύφωση της Omicron θα έχει μικρή χρονική διάρκεια. Αυτό φαίνεται και από την πορεία του στελέχους στη Νότια Αφρική όπου η έξασρη διήρκεσε περίπου έναν μήνα.

Πολλοί είναι εκείνοι οι υγειονομικοί φορείς που τείνουν να προτάσσουν, τελευταία, το καλό σενάριο για την πανδημία, που θέλει τον κορωνοϊό να τελειώνει το 2022 και να γίνεται εποχικός ιός. 

Τα εμβολια σε συνδυασμό με τα φάρμακα, άλλωστε, δικαιολογούν αυτήν την προσδοκία. Λαμβάνοντας σοβαρή υπόψη τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός στα μηνύματά του για τη νέα χρονιά έδωσε νότα ελπίδας. Εστίασε στα φάρμακα που θα παραλάβει η χώρα μας και που θα χορηγούνται όταν κάποιος διαγιγνώσκεται με κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή μίλησε για το τέλος της περιπέτειας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββάτου 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 30.010 , εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.240.862 (ημερήσια μεταβολή +2.5%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 226 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.278 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.849 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 620 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 534 (86.13%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 86 (13.87%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.767 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 442 (ημερήσια μεταβολή +0.68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 378 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί:

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 8.335.042 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 39.415.429 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 369.750 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 31 Δεκεμβρίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 67.043.255 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 3.875.437 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 123 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 41.544 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 2.694 θετικά (6,48%).
Το μήνυμα του πρωθυπουργού από το «Σωτηρία»

Αναγωρίζοντας τις δυσκολίες τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων λόγω της Omicron, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα ελπίδας, για το 2022, από το Νοσοκομείο Σωτηρία το οποίο επισκέφθηκε ανήμερα την πρωτοχρονιά.

Με το βλέμμα στα νέα φάρμακα που θα οδηγήσουν στην εκτόνωση της υγειονομικής κρίσης, δήλωσε τα εξής: «Θα έχουμε πια στη διάθεσή μας πολύ σύντομα και τα καινούργια φάρμακα για τον κορωνοϊό τα οποία θα χορηγούνται τις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί ».

«Θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια, κάποιοι πιστεύουν ότι ενδεχομένως η Όμικρον να είναι το τελευταίο κεφάλαιο μέχρι που να γίνει πράγματι ενδημική αυτή ή πανδημία. Όμως η δική μας η δουλειά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν τελειώνει. Κάναμε μία κίνηση και τα Χριστούγεννα να στηρίξουμε -όπως είχα δεσμευτεί- τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Η κρίση ανέδειξε τις μεγάλες δυνάμεις αλλά και τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης από το νοσοκομείο που βρίσκεται στην αιχμή της μάχης κατά της νόσου Covid-19.
.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: