Πομπέο και Πάπας Φραγκίσκος θέλουν να προωθήσουν τη θρησκευτική ελευθερία

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συμφώνησαν για την ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Βατικανό, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο, το ταξίδι του οποίου αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία, στο Μαυροβούνιο, στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα έχει επισκιαστεί από την έρευνα για ενδεχόμενη παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με τον πάπα για περίπου μία ώρα.

«Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αγίας Έδρας για προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Όρταγκους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι χριστιανικές κοινότητες με τη μακρόχρονη ιστορία βρίσκονται αντιμέτωπες με διώξεις ή παρενόχληση σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και πολλοί χριστιανοί έχουν εγκαταλείψει τις χώρες αυτές για να φτιάξουν από την αρχή τη ζωή τους στη Δύση.

Το Βατικανό δεν εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνάντηση. Συνήθως το κάνει μόνο όταν ο πάπας συναντά αρχηγούς κρατών.

Χθες, Τετάρτη, ο Πομπέο συμμετείχε σε διάσκεψη στο Βατικανό για τη θρησκευτική ελευθερία κατά την οποία επέκρινε την Κίνα για τη μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Ο Πομπέο, ο πρώτος Ιταλο-αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη συναντηθεί με Ιταλούς ηγέτες και αργότερα επισκέφθηκε την πόλη των προγόνων του, την Πατσέντρο, στην περιοχή Αμπρούτσο, ανατολικά της Ρώμης.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο που συμμετέχει στην αποστολή του, τον Μάικ Πομπέο υποδέχθηκε πλήθος ντόπιων και δημοσιογράφοι. Μια ομάδα παιδιών άρχισε να φωνάζει «Πομπέο, Πομπέο!». Τους ανταπέδωσε τον χαιρετισμό στα αγγλικά.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Πομπέο στη γενέτειρα του παππού του. Ντόπιοι δήλωσαν πως ο πληθυσμός μειώθηκε από περίπου 6.000 στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου σε περίπου 1.000 σήμερα. Όπως είπαν, πολλοί μετανάστευσαν, όπως και ο παππούς του Πομπέο: στον Καναδά, στη Βενεζουέλα, στην Αυστραλία καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πομπέο, ο οποίος συνοδεύεται στο ταξίδι του στην Ιταλία από τη σύζυγό του Σούζαν, αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομους σταθμούς στο Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία αύριο, Παρασκευή, προτού μεταβεί στην Αθήνα.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: