Πλούτος εναντίον φτώχιας, ή δεξιοί εναντίον αριστερών για εκλογές γκραν-γκινιόλ…

Πλούτος εναντίον φτώχιας, ή δεξιοί εναντίον αριστερών για εκλογές γκραν γκινιόλ…
Σημειώνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Η δεξιά ελληνική έκανε το μοιραίο λάθος και συμπαρασύροντας τους κεντροαριστερούς συμμάχους της του ΠΑΣΟΚ, ας είναι έτοιμη να βιώσει μαζί με αυτούς την εκλογική της συντριβή, εντός ενός γκραν-γκινιόλ πολιτικού περιβάλλοντος που η ίδια έστησε.  

Η κυβέρνηση την έπαθε παιδαριωδώς, καθώς πανικόβλητη, δραματικά ανίκανη πολιτικο-επικοινωνιακά και απελπιστικά οπισθοδρομική, «πέτυχε» να μεταφέρει την……

πολιτική διένεξη των εκλογών στο επίπεδο «πλούτος εναντίον φτώχιας»! Και αυτό σε μια χρεοκοπημένη χώρα υπό διευρυνόμενη φτωχοποίηση και με την κοινή γνώση πλέον πως μερικές χιλιάδες διαθέτουν μια τεράστια περιουσία, σημαντικό μέρος της οποίας έχει κυριολεκτικώς φυγαδευτεί, τοποθετηθεί στο εξωτερικό.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ εναντίον της πρότασης του Die Linke, περί φορολόγησης του πλούτου, για αναδιανομή στα δύο τρίτα της φτωχοποιούμενης κοινωνίας, βεβαιώθηκα πως η δεξιά μας κυβέρνηση ή «τρελάθηκε» από την αγονία της να περιορίσει την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ή σε μια κρίση πολιτικής εντιμότητας αποφάσισε να απαλλαγεί από την μάσκα του λαϊκισμού και να υποστηρίξει ανοιχτά αυτούς που η ύπαρξη και πολιτική της λειτουργία στηρίζει διαχρονικά μέσω της αφήγησης περί «εθνικής σωτηρίας». Τους πλούσιους έλληνες εναντίον των φτωχών. Τους νεόπλουτους, όπως τους χαρακτηρίζω εγώ, εναντίον της υπόλοιπης κοινωνίας που αποτελείται από παρίες, με τα σημερινά δεδομένα.      

Τι λέει το Die Linke; Πως η εξαγγελία από τον Β. Σόιμπλε, περί ενός τρίτου πακέτου βοήθειας, είναι ένα ακόμη δώρο δις προς τους Έλληνες ολιγάρχες και τους πιστωτές της Ελλάδας. Και πως η γερμανική κυβέρνηση κάνει αγώνα για τις λεγόμενες σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά αρνείται, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να καλέσει στα ταμεία τους έλληνες ολιγάρχες. Έτσι μετατρέπεται σε συνήγορο των εκατομμυριούχων. Το Die Linke τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός κεφαλαιακού φόρου στην αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ΟΝΕ, καθώς αυτός κρίνεται απαραίτητος όχι μόνο σε περίπτωση χρεοκοπίας, όπως αναφέρει η Bundesbank, αλλά και για την αποφυγή της χρεοκοπίας, όπως υποστηρίζει και το ΔΝΤ. Με δύο λόγια, οι γερμανοί αριστεροί αντιδρούν στην νέα στήριξη των τραπεζιτών και των «εχόντων», με ένα νέο, τρίτο πακέτο για την , και προτείνουν την επιβολή φόρου στους αντικειμενικά πλούσιους σε ολόκληρη την ΟΝΕ και ιδανικά σε ολόκληρη την ΕΕ για να προφυλαχθούν οι μικροαποταμιευτές και για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας δια της αναδιανομής από πάνω προς τα κάτω.

Εύλογα πράγματα δηλαδή, όχι απλώς για τον αριστερό ή τον αντικαπιταλιστή, αλλά για κάθε λογικό άνθρωπο που γνωρίζει πώς λειτουργεί και αναπτύσσεται κάθε εθνική σε συνθήκες καπιταλισμού. Καθόλου εύλογα όμως για αυτούς που κυβερνούν την Ελλάδα, η οποία εμφανίζει έναν από τους υψηλότερους ανισοκατανομής εισοδήματος στην ΕΕ!

Η ΝΔ σχολιάζει και η κυβέρνηση Σαμαρά συμφωνεί ασφαλώς, διαστρεβλώνοντας παράλληλα την γενική στάση του Die Linke ως προς το ελληνικό ζήτημα, πως: «Το Die Linke, ο σύμμαχος του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, ζητά σήμερα την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου για τους Έλληνες. Αυτοί είναι οι περιθωριακοί σύμμαχοι του κ. Τσίπρα, που καταψήφισαν τη βοήθεια προς την χώρα μας και απέρριψαν την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Κάθε μέρα που περνά, ο Ελληνικός λαός θα μαθαίνει ποιοι είναι οι φίλοι του κ. Τσίπρα στην Ευρώπη, οι οποίοι βρίσκονται μονίμως απέναντι από τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού…» Φίλοι, κεντροδεξιοί  - και κεντροαριστεροί σύμμαχοι αυτών – με αυτή την τοποθέτηση μεταβληθήκατε εσείς οι ίδιοι σε περιθώριο! Θέλει ο δεξιός, φίλος, υπηρέτης ή πελάτης της πλουτοκρατίας να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν τον αφήνει… Ποια χαρά; Η ανοησία, να νομίζει πως αναφέρεται σε μια Ελλάδα όπου ο μύθος της ευκαιρίας για «ευημερία για όλους», με την έννοια της αρπαχτής και της απληστίας, μέσω κυρίως της πατρωνίας, της φορολογικής ασυλίας των πολύ πλούσιων, της φοροκλοπής και της φοροδιαφυγής, συνεχίζει να κυριαρχεί!

Μην απορείς, αναγνώστη μου, για την κατάντια της κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, να απορείς για την ανικανότητα της αριστεράς να τους σαρώσει εντελώς! Αυτοί οι συντηρητικοί και νεοσυντηρητικοί, δεν είναι απλώς αδέξιοι πολιτικά, είναι ένας εσμός αμόρφωτων στα όρια της ηλιθιότητας προσωπικοτήτων, που πάσχουν από το σύνδρομο του θεατή μιας γκραν-γκινιόλ πολιτικής παράστασης, η οποία σαν φάρσα μοιάζει να αναβιώνει από το παλαιοκομματικό παρελθόν της Ελλάδας.

Αντί να εκμεταλλευτούν της αφήγηση πολλών – όπως είναι η δική μου – που είχαμε πάψει να μιλούμε για πλουτοκρατία στην Ελλάδα, καθώς πιστεύουμε πως δεν είναι σωστή μέθοδος αυτή για να δομήσεις σύγχρονη αριστερή διαλεκτική, και τουλάχιστον να σιωπήσουν επί της προτάσεως του Die Linke, βγαίνουν με θράσος να υποστηρίξουν αυτό που πλέον έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως εμφατικό φαινόμενο διαφθοράς: την περιουσία του έλληνα πλούσιου (νεόπλουτου), για την οποία το Die Linke δεν πρότεινε ασφαλώς την κατάσχεση, αλλά απλώς την εφάπαξ φορολογία για να σωθεί ο (όχι μόνον ο πλούσιος αλλά και ο φτωχός) και να νομιμοποιηθεί πολιτικά ο νεόπλουτος στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της κοινωνικοοικονομικής αναδιοργάνωσης.

Πιο λογική πρόταση για την συνέχιση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην ΕΕ, από αυτήν της ευρωπαϊκής αριστεράς, δεν θα μπορούσε να υπάρξει στην συγκυρία της ευρωπαϊκής κρίσης, αλλά βλέπεις οι συντηρητικοί και νεοσυντηρητικοί στην Ελλάδα ρέπουν διαρκώς προς φεουδαλικές μορφές ηγεμονίας! Πρόκειται για την επιτομή της οπισθοδρόμησης που ομιλεί την γλώσσα μιας περιόδου που ο ίδιος ο καπιταλισμός έσβησε, στην προσπάθεια του να εξελιχθεί νομιμοποιούμενος πολιτικά. Ο ίδιος ο καπιταλισμός «θυσιάζει» μέρος του συγκεντρωμένου πλούτου, όταν σκάσει η φούσκα της κεφαλαιοκρατικής υπερσυσσώρευσης, για να λειτουργήσει η αγορά και να μην υπάρξει λαϊκή επανάσταση, αλλά ο έλληνας δεξιός δεν ξέρει από αυτά. Δεν τον ενδιαφέρουν, αρκείται σε γκραν-γκινιόλ, φανταστικές ιστορίες με τον εσωτερικό εχθρό της πατρίδας, με αιμοδιψείς κομμουνιστές, τρομοκράτες αναρχικούς και χαοτικούς συριζαίους… ενώ ετοιμάζεται να υποστηρίξει δειλά-δειλά ένα νέο «» που θα ενταφιάσει πλέον τους μικροαστούς!

Οι συντηρητικοί και νεοσυντηρητικοί περιθωριοποιούνται στην ελληνική κοινωνία, όταν δεν μεταφέρονται στο φάσμα του νεοναζισμού, επειδή παρέμειναν πακτωμένοι σε αναχρονιστικές κοσμοαντιλήψεις και αναχρονιστικά πολιτικά στερεότυπα, τα οποία αναπαράγουν σε μια κοινωνία που αντικειμενικά (κοινωνικοοικονομικά) τα ξεπερνά! Η αλήθεια είναι πως τους έλληνες συντηρητικούς και νεοσυντηρητικούς ξεπέρασε η εποχή μας και η ίδια η ιστορική εξέλιξη. Καληνύχτα τους, λοιπόν, και …κάποιος να φροντίσει να μην σβήσει το φώς στην άκρη του τούνελ του σκοταδισμού. Υπάρχει κίνδυνος συντηρητικοί και νεοσυντηρητικοί να τρομοκρατηθούν και να προχωρήσουν σε μια νέα χούντα!                   

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: