Πλακιωτάκης: Ακόμη στενότερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Στους στρατηγικής σημασίας δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Κίνα στο ναυτιλιακό και λιμενικό τομέα, στάθηκε με τοποθέτησή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στη διάρκεια της προσφώνησης του κατά την επίσκεψη του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, καθώς και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, στο Νέο Ικόνιο.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία των δύο πλευρών, αλλά και για τον στόχο για την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας αυτής.

«Υποδεχόμαστε σήμερα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, έναν ξεχωριστό φίλο, τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον κ. Σι Τζινπίνγκ», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό γεωγραφικό σημείο του παγκόσμιου γεωστρατηγικού χάρτη, διαθέτοντας και το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη σε μεταφορική ικανότητα».

Αναφερόμενος στις ελληνοκινεζικές σχέσεις, επισήμανε τη στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία της Ελλάδος επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

«Μια επένδυση την οποία η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αγκάλιασε και προώθησε άμεσα από την πρώτη κιόλας στιγμή, χωρίς δισταγμό, μιας και αναγνωρίζει ότι προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία της χώρας», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Αναλυτικά η προσφώνηση του υπουργού Ναυτιλίας:

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας,

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Υποδεχόμαστε σήμερα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, έναν ξεχωριστό φίλο, τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον κ. Σι Τζινπίνγκ.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Πριν από λίγες μόλις μέρες, τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και όλα τα μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύαμε, είχαμε την ευκαιρία να είμαστε κοντά σας στην σημαντική για την παγκόσμια οικονομία έκθεση της Σαγκάης.

Στην διάρκεια της παραμονής μας στη χώρα σας διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά / την πατροπαράδοτη φιλοξενία του κινεζικού λαού / αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρέχει η σχέση φιλίας και συνεργασίας / που έχουν χτίσει τα δύο Έθνη μας στο πέρασμα του χρόνου.

Όπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό γεωγραφικό σημείο του παγκόσμιου γεωστρατηγικού χάρτη.

Συνάμα, διαθέτει και τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη σε μεταφορική ικανότητα.

Έναν εμπορικό στόλο που έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την χώρα σας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και που συνεχίζει σταθερά να ενδυναμώνει και να ενισχύει τις σχέσεις αυτές με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Αρκεί να δει κανείς πόσα πλοία ναυπηγούν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες εφοπλιστές στα ναυπηγεία σας για να καταλάβει την ποιότητα και το βάθος αυτής της σχέσης.

Τα τελευταία χρόνια όμως αποκτήσαμε άλλον έναν σοβαρό λόγο για να έχουμε ακόμη στενότερες σχέσεις / και ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος / από την στρατηγικής σημασίας / για την εθνική οικονομία της Ελλάδος / επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Μια επένδυση την οποία η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αγκάλιασε και προώθησε άμεσα από την πρώτη κιόλας στιγμή, χωρίς δισταγμό, μιας και αναγνωρίζει ότι προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία της χώρας.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Για εμάς τους Έλληνες η φιλία είναι πολύ σημαντική και έχει πάντα ξεχωριστή θέση στον κώδικα αξιών του λαού μας.

Στο πρόσωπο σας βλέπουμε έναν φίλο με τον οποίο πιστεύουμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε στενά για ένα καλύτερο μέλλον προς όφελος και των δύο εθνών.

Ένα δείγμα αυτού του μέλλοντος βλέπετε σήμερα εδώ στις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.

Ενός εμβληματικού έργου που σηματοδοτεί την απαρχή μιας σημαντικής συνεργασίας που προσδοκούμε πως θα εξελίσσεται συνεχώς και σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα στα επόμενα χρόνια / αποτελώντας πάντα κομβικό σημείο του οράματος σας για το νέο δρόμο του μεταξιού.

Καλώς ορίσατε».

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: