Πιο κοντά στην πρωθυπουργία του Ισραήλ ο Νετανιάχου – Συμφωνία με το ακροδεξιό κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατέληξε σε συμφωνία και με το ακροδεξιό κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός, φέρνοντάς τον ένα βήμα πιο κοντά στη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου.

Στο κόμμα Θρησκευτικός Σιωνισμός θα δοθεί, μεταξύ άλλων χαρτοφυλακίων, το υπουργείο Οικονομικών σε ένα σύστημα εκ περιτροπής, τόνισε το Λικούντ, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα λειτουργήσει αυτή η εναλλαγή.

Αργά το Σάββατο το  Λικούντ είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα Νοάμ του Αβί Μαόζ και την Παρασκευή είχε καταλήξει σε συμφωνία με το ακροδεξιό κόμμα «Εβραϊκή Δύναμη» του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Ο Μπεν-Γκβιρ και ο Μαόζ είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους με τον Μπεζαλέλ Σμότριτς του Θρησκευτικού Σιωνισμού για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, αλλά διεξήγαγαν χωριστά συνομιλίες για την συμμετοχή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Μπεν-Γκβιρ, που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση, θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Εκτός από την αστυνομία θα είναι υπεύθυνος και για την αστυνομία συνόρων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με την Παλαιστινιακή Αρχή να έχει ήδη προειδοποιήσει για τις σοβαρές επιπτώσεις του διορισμού του στη θέση αυτή.

Από την πλευρά του ο Μαόζ πρόκειται να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής «μιας αρχής για την εθνική, εβραϊκή ταυτότητα», σύμφωνα με αναφορές του Τύπου. Στο παρελθόν ο Μαόζ έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις δηλώσεις του κατά των ομοφυλόφιλων, ενώ θεωρεί τα εναλλακτικά μοντέλα οικογένειας απειλή για την ισραηλινή κοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ — ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: